Open Monumenten dag Rotterdam
  • Monument

Belasting & Douane Museum

Parklaan 14
za 11:00 - 17:00
zo 11:00 - 17:00
Belasting & Douane Museum

Het Belasting & Douane Museum werd in 1937 opgericht door Prof. Dr. J. Van der Poel. Als oprichter en hoofd van de Rijksbelastingacademie wilde hij zijn leerlingen aan de hand van objecten en verhalen onderwijzen in de belastinggeschiedenis. Sinds 1948 is het museum gevestigd in twee monumentale panden aan de Parklaan in Rotterdam. Het pand op nummer 14 is begin 20e eeuw als woonhuis gebouwd voor de familie De Kuyper, de bekende distilleerdersfamilie uit Rotterdam en Schiedam. Het naastgelegen pand op nummer 16 is in dezelfde tijd gebouwd in opdracht van Joan Mees. Veel van het houtwerk o.a. de prachtige trap is gemaakt op de werf van Bonn & Mees, waar Mees eigenaar van was.

Al tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw was Prof. Dr. J. Van der Poel, hoofdinspecteur der invoerrechten en accijnzen, druk bezig geweest een lans te breken voor een nieuwe cursus binnen de opleiding kommies-verificateur. Niet alleen theorie en praktijklessen, maar zijn studenten dienden ook kennis te vergaren over de geschiedenis van de overheidsfinanciën. Met succes. De indrukwekkende verzameling van douane- en belastingcuriosa deed nu dienst als studiemateriaal, maar Van der Poel maakte zich klaar voor de volgende stap en zette in op het stichten van een museum en dat lukte! Nadat het officieus reeds enige jaren bestaan had, werd op 27 september 1937 het eerste Nederlandse Belastingmuseum geopend. Nu, na meer de tachtig jaar bestaat het museum nog steeds en kunt u tijdens de Open Monumentendag genieten van dit leermonument.

 

Programma Open Monumentendag

In de Kuypersalon is op zondag een klein MINI college te volgen van ongeveer steeds 15 minuten, met gepaste afstand natuurlijk. Tussen 14.00-16.00 vertelt onze rondleider in vogelvlucht over de geschiedenis van het museum en de collectie. Voor de exacte tijden en (gratis)reservering van een minicollege zie onze activiteitenpagina.

Speciaal voor kinderen heeft het museum een speurtocht: van het echte speur- en snuffelwerk tot een tekenopdracht en het zoeken naar de verschillen. Voor het antwoord op een wel heel bijzondere belasting uit de geschiedenis, moet je zelfs het theater bezoeken. De speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, gratis op te halen bij de balie en leuk voor het hele gezin. Ook vind je in het museum allerlei doe-tafels en touch-screens om dingen uit te proberen en te ontdekken. De speurhond van het museum, Doerak, speelt graag mee op het DouaneDek. Beleef daar avonturen te land, ter zee en in de lucht!

In verband met COVID-19 houdt het museum rekening met het aantal bezoekers in het pand. Wilt u verzekerd zijn van toegang, reserveer dan (gratis) uw bezoek door contact op te nemen met de balie: 088-1514900

 

Monument informatie

Bouwjaar
1910
Type
Catalogus
26
Architecten
  • A.W. Meyneken
Adres
  • Parklaan 14
  • Centrum
  • Rotterdam

Gerelateerde activiteiten