OMD2021
Menu

Belasting en Douane Museum

Al tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw was Prof. Dr. J. Van der Poel, hoofdinspecteur der invoerrechten en accijnzen, druk bezig geweest een lans te breken voor een nieuwe cursus binnen de opleiding kommies-verificateur. Niet alleen theorie en praktijklessen, maar zijn studenten dienden ook kennis te vergaren over de geschiedenis van de overheidsfinanciën. Met succes. De indrukwekkende verzameling van douane- en belastingcuriosa deed nu dienst als studiemateriaal, maar Van der Poel maakte zich klaar voor de volgende stap en zette in op het stichten van een museum en dat lukte! Nadat het officieus reeds enige jaren bestaan had, werd op 27 september 1937 het eerste Nederlandse Belastingmuseum geopend.

Sinds 1948 is het museum gevestigd in twee monumentale panden aan de Parklaan in Rotterdam. Het pand op nummer 14 is begin 20e eeuw als woonhuis gebouwd voor de familie De Kuyper, de bekende distilleerdersfamilie uit Rotterdam en Schiedam. Het naastgelegen pand op nummer 16 is in dezelfde tijd gebouwd in opdracht van Joan Mees. Veel van het houtwerk o.a. de prachtige trap is gemaakt op de werf van Bonn & Mees, waar Mees eigenaar van was.

Leuk voor kinderen
In het museum is er ook voor kinderen altijd iets te doen! Je kunt een speurtocht doen of zelf op ontdekkingstocht gaan met onze interactieve HONDleiding. Of bezoek het DouaneDek. Daar beleef je avonturen te land, ter zee en in de lucht.

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 11:00 tot 17:00
zondag 11:00 tot 17:00
Bouwjaar
1910
Type
Museum
Architecten
A.W. Meijneken
Joan Mees
Adres
Parklaan 14
3016BB Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Rondleiding Puntegale en Belasting & Douane Museum

Het Belasting & Douane Museum en de Vereniging Puntegale bieden een bijzondere driedelige tour, met bezoek en rondleidingen in zowel het museum al...