Het thema voor 2024

Elk jaar heeft de landelijke Open Monumentendag een thema, dat gekozen wordt door European Heritage Days. Dit jaar is het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’, kort samengevat als ‘Onderweg!’.

Elk bouwwerk in onze stad is gebouwd met een doel. Dat kan handel, religie of industrie zijn, maar ook huisvesting, recreatie of simpelweg het faciliteren van beweging van mensen of goederen. Tussen de woonhuizen, kantoren, kerken, fabrieken, parken, pakhuizen, stations, havens, bruggen en andere gebouwen waaruit de stad is opgebouwd, vindt verkeer en uitwisseling plaats. Dit zijn de routes, netwerken en verbindingen die dit jaar centraal staan tijdens Open Monumentendag Rotterdam.

Het thema is een aanleiding om deze wegen, routes en paden van de geschiedenis opnieuw te bewandelen en te beleven. Het is een kans om te ontdekken hoe mensen in de geschiedenis ons lokale erfgoed vormden, en welke invloed het Rotterdamse erfgoed vandaag, op het kruispunt tussen het verleden en de toekomst, op ons heeft.

De slogan Onderweg! verwijst naar de reis die we met z’n allen maken. Van het verleden via het heden naar de toekomst en van nieuw naar oud. Maar ook het letterlijk in beweging zijn tussen twee plekken, waar je mensen ontmoet waar je verbinding mee maakt en deel van verschillende netwerken uitmaakt. En tijdens het weekend van Open Monumentendag Rotterdam op 14 en 15 september gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop jij de monumenten bezoekt!