Een succesvolle startbijeenkomst

Nadat we een aantal jaar geen startbijeenkomst hebben kunnen organiseren vanwege de covid situatie, was het idee van een samenkomst met monumenteigenaren en -beheerders en andere belangstellenden wat in de vergetelheid geraakt. Daar hebben we sinds vorig jaar verandering in gebracht door weer een startbijeenkomst te organiseren, toen op de prachtige historische locatie van Hostel Room in het Scheepvaartkwartier.
Na het succes van vorig jaar hebben we ook dit jaar weer een startbijeenkomst georganiseerd; deze keer waren we te gast in het monumentale clubhuis van Roeivereniging Nautilus aan de Oude Plantage.

De avond werd geopend door Monique van den Burgh, die de aanwezigen namens R.V. Nautilus welkom heette. Hierna vertelden Ericia de Fatima en Cilia Batenburg, respectievelijk projectcoördinator en programmamaker voor Open Monumentendag Rotterdam, over de nieuwe editie die voor de deur staat. Onder andere het thema ‘Onderweg! Routes,netwerken en verbindingen’, het programma en de mogelijkheden van de nieuwe website kwamen aan bod. Daarnaast was er de jaarlijks terugkerende loting waarmee een art print van een monument naar keuze gewonnen kan worden.

Ook werd er al het één en ander over de activiteiten van dit jaar in de groep gegooid. Zo verzorgt dansschool Swing in Rhythm dit jaar een workshop lindy hop, waar een geschikte locatie voor gezocht wordt. Op de vraag welke monumenteigenaren ervoor open stonden om tijdens het monumentenweekend zo’n samenwerking aan te gaan viel de respons gelukkig niet tegen; de meeste handen gingen de lucht in! Van Gilde Rotterdam waren Mary Dotsch en Jan Wielaard aanwezig, die vertelden over de activiteiten van het Gilde en hun gidsen in de stad en hoe zij monumenteigenaren tijdens Open Monumentendag Rotterdam kunnen bijstaan.

Vind jij als monumenteigenaar het nou ook leuk om, uiteraard in goed overleg, een activiteit te hosten? Óf kun je bij het organiseren van rondleidingen in jouw monument hulp gebruiken van een ervaren gids van het Gilde? Neem dan vooral contact met ons via info@omdrotterdam.nl en we denken graag met je mee!

De locatie

Natuurlijk was er ook aandacht voor het bijzondere gebouw waar de startbijeenkomst dit jaar werd gehouden. Het markante verenigingsgebouw viert dit jaar zijn 100ste verjaardag en is gebouwd door architect en lid van de roeivereniging Herman van der Kloot Meijburg. Hij liet zich met name inspireren door het Robie House van Frank Lloyd Wright, een invloed die je met name terugziet in het terras dat zich op de eerste verdieping over de volle breedte uitslaat. Onder leiding van Guus Sikkema was er een rondleiding door het verenigingsgebouw en het botenhuis, dat een heuse historische vloot herbergt. Dit alles is ook te zien tijdens Open Monumentendag Rotterdam!

Wil je volgend jaar ook bij de startbijeenkomst zijn? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Geen zorgen, we beloven niet te spammen en sturen je alleen een mail als we echt iets te melden hebben.