OMD Rotterdam
Menu

3x mee op pad met de UrbanGuides

De ervaren gidsen van de Rotterdamse UrbanGuides weten veel en vertellen je graag meer over de stad in ontwikkeling en haar geschiedenis. Tijdens deze editie nemen ze mee het heden én verleden in van drie bijzondere plekken.

De tours + lezingen zijn gratis maar reserveren is wel nodig.

Wandeling BoTu: wijk op menskracht
Bospolder-Tussendijken in Delfshaven, ook wel liefkozend BoTu genoemd, wordt in 2035 de eerste klimaatneutrale wijk van Rotterdam. Huis van de Toekomst en kunstenaar Melle Smets van Human Power Plant  nemen je samen met de UrbanGuides mee op pad, om niet alleen de wijk, maar ook de wereldwijde opgave voor energietransitie met nieuwe ogen te bekijken. Huis van de Toekomst ontwikkelde hiervoor het toekomstscenario ’BoTu op menskracht’. Hierin steunt de energieproductie geheel op lokaal beschikbare bronnen: menskracht en biomassa, aangevuld met wind- en zonne-energie. De gids verbindt dit toekomstscenario aan de wijkgeschiedenis: het badhuis, de gaarkeuken en de wasserij functioneerden bij aanvang al zonder fossiele brandstoffen. Laat je inspireren door een nieuwe blik op de toekomst van met elkaar samen leven.
Reserveren doe je hier.
Lezing en tour ‘verdwenen ziekenhuizen’ in De Wasserij
In een speciaal programma tijdens OMD verzorgt UrbanGuides een korte lezing over de geschiedenis van deze voormalige zorgboulevard met aansluitend een rondleiding over de bijzondere verbouwing van dit specifieke pand naar een innovatieve broedplaats voor modeprofessionals.
De Bergweg was in het prille begin van de twintigste eeuw een rustige, oude landweg naar het dorp Hillegersberg (voorheen Den Berg geheten: de ‘berg’ waar de naam Bergweg naar verwijst!). Aan de Bergweg stonden twee grote ziekenhuizen, het Eudokiaziekenhuis en het Bergwegziekenhuis. Deze schone, groene plek, ver gelegen buiten het vieze Rotterdamse stadscentrum was als een oase waar zieken in alle rust konden herstellen. In de jaren negentig zijn de beide ziekenhuizen gesloopt, waardoor het nu zoeken is naar herinneringen aan deze zorgboulevard avant la lettre. Één verscholen gebouw houdt deze herinnering nog levend:  het industriële wasgebouw van het Bergwegziekenhuis overleefde de sloop. De Wasserij kreeg een aantal jaar terug wederom een textiele bestemming als de fashion hub van Rotterdam.
Reserveren doe je hier.

Lezing en tour op de Hofbogen
De UrbanGuides nemen je op locatie mee in het verleden én heden van de Hofbogen. Na korte lezing over de verdwenen en nog overgebleven stations maak je een wandeling over het stadspark in wording.
De Hofbogen zijn een monument van formaat; met 1,9 kilometer is dit het langste rijksmonument van Nederland! De Hofpleinlijn, de eerste elektrische spoorlijn van Nederland, bracht Rotterdammers van 1908 tot 1953 naar het strand van Scheveningen en daarna nog ruim een halve eeuw tot aan het centrum van Den Haag. In 2010 werd Station Hofplein echter gesloten. Na een periode van soebatten is het voormalige station met projecten als de Luchtsingel en het Hofbogenpark definitief aan een nieuw leven begonnen. De komende tijd wordt er op het dak van de Hofbogen een heus stadspark ingericht. Wandel deze Open Monumentendag mee tussen Stations Hofplein en Bergweg en ontdek de schoonheid van het grootste monument van Rotterdam.
Reserveren doe je hier.