OMD2021
Menu

Scots International Church Rotterdam

De Schotse kerk in Rotterdam (tegenwoordig de Scots International Church Rotterdam (SICR)) is een Protestantse Kerk in Nederland, in de Presbyteriaanse traditie waar de voertaal Engels is, en die onderdeel uitmaakt van de Church of Scotland. In Rotterdam bestaat de kerk al sinds 1643. De eerste diensten vonden plaats in een wijnpakhuis in de Wijnstraat. Al vrij spoedig stelde de gemeente Rotterdam de Sint Sebastiaankapel beschikbaar (op de hoek van de Lombardstraat en de Meent). De kerk werd opgericht op verzoek van de Schotse zeelui, kooplieden en militairen. De gemeente Rotterdam maakte de oprichting mogelijk. De eerste predikant was Rev.(Ds.). Alexander Petrie, afkomstig uit Perth in Schotland. In 1722 werd de kerk uitgebreid met een huis voor armen, speciaal voor de weduwen en wezen van gesneuvelde Schotse soldaten.

De 17e eeuwse kerk is helaas verloren gegaan tijdens het bombardement in Rotterdam in 1940. Het huidige gebouw aan de Schiedamsevest dateert uit 1952 en de grond werd gratis beschikbaar gesteld door de Gemeente Rotterdam. Het gebouw (destijds ontworpen door M.C.A. Meischke) is heden ten dage nog steeds eigendom van de kerk.

Tip:
Bekijk de prachtige mozaïekmuur aan de achterzijde van het gebouw!

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 16:00
Bouwjaar
1952
Type
Kerk
Architecten
M.C.A. Meischke
Adres
Scots International Church Rotterdam
3012BH Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Rondleiding Scots International Church Rotterdam

Ga mee op een rondleiding door de Scots International Church van Rotterdam, hoor het verhaal van de kerk én bekijk de indrukwekkende mozaïek muur aan...