OMD2021
Menu

Het Veerhuis

Tussen 1914 en 1918 ontwerpt de architect H.A.J. Baanders het beroemde tuindorp Heijplaat, gelegen ten zuiden van de Maas. Hij doet dit in opdracht van de naastgelegen Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) die hier huisvesting aan een deel van de medewerkers wil bieden. Geïnspireerd door Engelse en Duitse tuinsteden en fabrieksdorpen, ontwerpt Baanders het stedenbouwkundig plan en woningen en publieke voorzieningen voor RDM arbeiders. Om ook arbeiders van de noordoever van de Maas naar de RDM werkplaatsen te kunnen vervoeren, was er behoefte aan een veerdienst. Hiervoor ontwierp Baanders het Veerhuis aan de Schiemond, in een vergelijkbare stijl als het tuindorp aan de overkant.

Vanaf het Veerhuis namen dagelijks honderden arbeiders de veerboot richting het RDM-terrein aan de zuidoever. Op het toppunt had de veerboot een capaciteit van 1300 personen. Naast arbeiders werd er vanaf het Veerhuis ook veel klein materieel naar de overkant vervoerd. Na het faillissement van RDM in 1983 wordt de veerdienst opgeheven. Het karakteristieke veerhuis is een beeldbepalend pand, met een grote waarde als laatste tastbare referentie aan de roemruchte havengeschiedenis in dit gebied. Dankzij de inspanningen van buurtbewoners en het Cuypersgenootschap is de sloop in 2016 voorkomen. Onlangs heeft het Veerhuis een gemeentelijke monumentenstatus gekregen.

Programma
Het Veerhuis verkeert dankzij achterstallig onderhoud in slechte staat. Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor de uitgebreide renovatie in volle gang. Voordat de renovatie van start gaat, wordt het monument op 11 en 12 september eenmalig opengesteld voor publiek. Tijdens uw bezoek kan u meer te weten komen over de historie van het pand, het bijzondere ontwerp en materiaalgebruik van Baanders en het toekomstige programma in het Veerhuis. In de tuin serveren wij een versnapering.

De tuin en de begane grond van het Veerhuis zijn toegankelijk. Uit veiligheidsoverwegingen is de eerste verdieping van het Veerhuis dat niet.  Tijdens openingstijden is er vrije inloop. Het Veerhuis is niet rolstoeltoegankelijk.

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 17:00
zondag 12:00 tot 17:00
Bouwjaar
1917
Architecten
H.A.J. Baanders
Adres
Schiemond 50
3024EE Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Opening OMD Rotterdam 2021 - Boottocht vanaf Het Veerhuis

In het weekend van 11 en 12 september vindt Open Monumentendag Rotterdam plaats. Op vrijdag 10 september openen we het monumentale weekend graag met u...