OMD2021
Menu

Batavierhuis

Aan de Pieter de Hoochweg ontstond in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw een aantal buitengewoon representatieve gebouwen voor instituten en bedrijven, veelal gelieerd aan de maritieme sector. Zo ook het Batavierhuis. Het vrijstaande herenhuis, met opvallende symmetrische gevel, verrijst volgens de archieven in 1921. Echter, op de pandkaart uit die tijd wordt geen opdrachtgever of architect vermeld. Aan de hand van de adresboeken van Rotterdam hebben we kunnen achterhalen dat vanaf 1923 tot 1937 de firma Stahl & Zn. op het adres gevestigd was. Zij gaven architectenbureau Van der Heyden & Van Nieuwenhuyzen de opdracht dit kantoor voor ze te ontwerpen.

Het Batavierhuis kent een kenmerkende detaillering van gevels en interieur, waarbij ondermeer de rijke baksteendetaillering en de terracotta- en de graniettoepassing opvallen. Hoewel de ramen vervangen zijn, refereert de raamindeling nog aan de oorspronkelijke situatie. Het trappenhuis in art déco-stijl met speels tegelwerk springt bij het betreden van het pand meteen in het oog. Deze leidt men naar de eerste verdieping waar de stijlkamer in neorenaissancestijl zich bevindt. De stijlkamer bevat bijzonder houtsnijwerk in diverse houtsoorten en een rijk vormgegeven schouw. Tegenwoordig herbergt het Batavierhuis een divers gezelschap van getalenteerde muzikanten en kunstenaars. Zij krijgen hier de mogelijkheid om te repeteren, met elkaar samen te werken en concerten te organiseren.

Programma
We nodigen je uit om de concertzaal te bekijken en daarna via de monumentale trap naar de 1 e verdieping te lopen. Hier vindt je de in oude luister herstelde stijlkamer – die nu als vergaderzaal gebruikt wordt – en werp een blik op zolder, met het hoge spanten balkenplafond waar nu muziek klinkt. Er mogen maximaal 20 mensen per kwartier het pand betreden. Reserveer hiervoor via activiteiten.

Het monument is niet rolstoeltoegankelijk.

Monument informatie

Openingstijden
zondag 12:00 tot 16:00
Bouwjaar
1922
Architecten
Van der Heyden & Van Nieuwenhuyzen
Adres
Pieter de Hoochweg 108
3024BH Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Rondgang Batavierhuis

Bekijk de concertzaal van het Batavierhuis en loop daarna via de monumentale trap naar de 1e verdieping. Bewonder de in oude luister herstelde stijlka...