Oude Kerk Charlois
Anders dan de datering van de Oude Kerk van Charlois doet vermoeden, bestaat het bouwwerk al sinds circa 1467. De kerk is gewijd aan de heilige Clemens, een van de zogenaamde ‘apostolische vaders’. Aangezien de kerk is gebouwd in een van het water afgenomen stuk grond is deze keuze niet..
Anders dan de datering van de Oude Kerk van Charlois doet vermoeden, bestaat het bouwwerk al sinds circa 1467. De kerk is gewijd aan de heilige Clemens, een van de zogenaamde ‘apostolische vaders’. Aangezien de kerk is gebouwd in een van het water afgenomen stuk grond is deze keuze niet vreemd; Clemens is met een anker om zijn hals in zee geworpen. Door de gebeden van zijn volgelingen week de zee drie mijlen, om op de plaats waar Clemens was verdronken een op een tempel gelijkende woning bloot te geven, met daarin een sarcofaag met het lichaam van de heilige.
In 1660 is de toren van de kerk vervangen. Uit deze periode stamt dan ook de inscriptie “Doe men 1660 heeft geschreven en geseyt, heeft François van Diest den eersten steen geleyt”. In de periode hierop volgend is de kerk echter in verval geraakt, terwijl het aantal geloofslieden wel toenam. Dit deed besluiten tot een grootschalige verbouwing van de kerk, waarbij het aantal zitplaatsen werd vergroot van 600 naar circa 1225. De inwijding van de vernieuwde Oude Kerk vond plaats op 19 april 1868.
Nadat in de periode 1956-1962 de kerk opnieuw gerestaureerd werd, is in 2006-2007 het religieuze bouwwerk compleet opnieuw ingericht en is daarmee klaargestoomd voor de toekomst als schitterende parel in groeibriljant Charlois. In het afgelopen jaar zijn bovendien de glas en lood ramen van het kerkgebouw geheel gerestaureerd, wat tot een mooi, helder resultaat heeft geleid.
Het Hess orgel
Het orgel in de kerk te Rotterdam-Charlois werd in het jaar 1784 gebouwd door de orgelmaker Hendricus Hermanus Hess te Gouda. Nadat het in de werkplaats te Gouda was goedgekeurd door de Haarlemse Bavo-organist J. Hadeker werd het naar de kerk overgebracht, alwaar het wegens het overlijden van de schenker, ambachtsheer Dirk de Man, drie jaar onbespeeld is gebleven en eerst in 1787 is ingewijd.
Programma
Op zaterdag 14 september is de Oude Kerk Charlois vrij te bezoeken. Er zijn rondleidingen mogelijk waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden. Daarnaast is er om 14:00 uur een concert, uitgevoerd door het jonge talent Luc Budding.
Goed om te weten
• De kerk is rolstoeltoegankelijk via de zij ingang van de kerk!
• Op zondag 15 september is de kerk niet te bezoeken in verband met de reguliere kerkdienst.