Erasmusbibliotheek – Erasmus University College

De bouw van de Gemeente Bibliotheek van Rotterdam begon in 1917 en werd voltooid in 1923. Het gebouw werd ontworpen door Dirk Logemann (1872-1964) en was beïnvloed door de bouwstijl van de ‘Amsterdamse School’, met decoratief metselwerk, een klokkentoren en luxe interieur van houtwerk en natuursteen, typisch voor die tijd.

De bouw van de Gemeente Bibliotheek van Rotterdam begon in 1917 en werd voltooid in 1923. Het gebouw werd ontworpen door Dirk Logemann (1872-1964) en was beïnvloed door de bouwstijl van de ‘Amsterdamse School’, met decoratief metselwerk, een klokkentoren en luxe interieur van houtwerk en natuursteen, typisch voor die tijd. Het gebouw was een van de weinige die het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog doorstond. In 1974 werden plannen gemaakt voor een nieuwe en grotere bibliotheek aan de Binnenrotte, die in 1983 werd voltooid. Nadat alle boeken waren verwijderd, werd de voormalige Gemeente Bibliotheek een korte tijd een Architectuurmuseum en daarna het Nationaal Onderwijsmuseum. Vanaf het begin van de jaren 2000 huisvestte het gebouw ook een centrum voor kindereducatie, de populaire Ontdekhoek. In 2011 kwamen de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit overeen om de universiteit naar het stadscentrum te brengen en werden plannen aangekondigd voor het Erasmus University College (EUC).

Een volledige renovatie begon in 2012 onder leiding van architect Erick van Egeraat (1956 – ) en veel oorspronkelijke ontwerp- en constructiejuweeltjes die tijdens de jaren van gevarieerd gebruik waren bedekt, werden herontdekt. De oorspronkelijke zes verdiepingen werden teruggebracht tot drie om ruimte te maken voor grote ruimtes met hoge plafonds. (De met LED-verlichte lijnen op de muren en kolommen verwijzen naar de oorspronkelijke vloerlijnen.) Het gebouw is grotendeels teruggebracht naar de staat waarin het zich bevond in 1923. De meeste marmeren pilaren, trappen, enz. zijn origineel – tijdens de renovaties werd veel oud marmer ontdekt dat nog bruikbaar was. Op het plein tegenover EUC staat het standbeeld in de fontein, de ‘Maagd van Holland’, wat de naam van dit deel van de stad inspireerde: MaHo Kwartier. Het standbeeld, gemaakt in 1874, herdenkt de overwinning van de Nederlandse watergeuzen op 1 april, waarbij zij de stad Den Briel veroverden van de Spanjaarden in 1572.

Aan de zijkant van het gebouw is een geschilderd rapport van Bob den Uyl te zien. Den Uyl (1930-1992) was een Rotterdamse schrijver en het rapport werd waarschijnlijk aangebracht in de jaren 1980, toen het Nationaal Onderwijsmuseum werd geopend.

Programma
Tijdens het monumentenweekend zijn er zelfstandige rondleidingen door drie verdiepingen van het gebouw.

Goed om te weten
Rolstoeltoegang is mogelijk op alle verdiepingen.

Details

Locatie