OMD2022
Menu

Paulo vertelt over zijn nieuwe start aan het Eendrachtsplein

Paulo vertelt over zijn nieuwe start aan het Eendrachtsplein

“Dit pand was vroeger een politiebureau, maar is nu een plek voor koffie en re-integratie bij Heilige Boontjes. De verandering van de functie van dit pand symboliseert de veranderingen in mijn eigen leven. Ik groeide op in een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg en rolde als vanzelf het criminele circuit in. Tijdens het buitenspelen met vriendjes werden we vaak benaderd met de vraag of we geld wilden verdienen. Natuurlijk wilden we dat! Dan moesten we in ruil voor 50 gulden bijvoorbeeld ‘s avonds een hek opmaken. Je weet heus wel wat goed en wat slecht is, maar iedereen deed het. Op den duur was ik klaar met die manier van leven en besloot ik in de bouw te gaan werken”

“Deze plek geeft mij houvast en zekerheid”

“Rodney van den Hengel, welzijnswerker in Delfshaven en mede-oprichter van Heilige Boontjes, kende ik uit de buurt. Toen hij voor zijn eerste zaak aan het Burgemeester Meineszplein iemand nodig had om te verbouwen, vroeg hij mij. Zo raakte ik betrokken en werd ik op den duur als filiaalhouder gevraagd. Een geweldige kans, die bovendien goed bij mij past. Op straat stimuleerde ik jongeren al om iets van hun leven te maken, nu wordt ik ervoor betaald! Voor de jongeren die bij ons werken ben ik een vertrouwenspersoon.”

“Inmiddels ben ik filiaalhouder van de vestiging op het Eendrachtsplein, het oude politiebureau. Een prachtig pand dat hier al anderhalve eeuw staat. Zo mooi maken ze gebouwen tegenwoordig niet meer, is mijn ervaring uit de bouw. Alles moet zo snel en zo goedkoop mogelijk. Vroeger liep ik bijna dagelijks langs dit pand, het staat vlakbij waar ik opgroeide. Hier heb ik aangiftes gedaan en zelfs de cellen aan de binnenkant gezien: ik zat er een keer vast voor rijden zonder rijbewijs. Nu heb ik hier een voorbeeldfunctie en betekent deze plek zekerheid en stabiliteit voor mij. Het is gek hoe dingen kunnen lopen.”

Tip: Laat je tijdens Open Monumentendag door Paulo of zijn collega’s rondleiden in het voormalig politiebureau.