Niels vertelt over het Heinekengebouw en de rijke Rotterdamse geschiedenis van dit merk

“In de jaren negentig kocht Stadsherstel Historisch Rotterdam het Heinekengebouw en restaureerde het grondig. Veel mensen kennen dit rijksmonument, maar niet het verhaal erachter. Het zal voor velen als een verrassing komen dat het Amsterdamse merk Heineken een rijke Rotterdamse geschiedenis heeft. De brouwerij hier was zelfs groter, omdat de export vanuit Rotterdam belangrijk was voor de groei van het bedrijf. Vroeger was dit pand onderdeel van een gigantisch complex, maar een groot deel werd door Heineken verkocht in de jaren zeventig, toen ze met het bedrijf naar Zoeterwoude verhuisden.”


“Dit gebouw getuigt van de rijke Rotterdamse geschiedenis van het Amsterdamse merk Heineken” 

“Het pand werd gebouwd tijdens de crisis van de jaren dertig en mocht niet te poenig ogen, maar moest wel kwaliteit uitstralen. Het is een fors pand met mooie details, grote ramen en veel daglicht. Gerard Heineken vond goede werkomstandigheden belangrijk en dat zie je terug in het ontwerp, gemaakt door architect Willem Kromhout. Vooral vanaf de Crooswijksesingel zie je de mooie details in die markante gevel met de tekst ‘Heinekens Brouwerij’ in het metselwerk. Als directeur Stadsherstel zie ik veel mooie Rotterdamse monumenten, maar dit is één van mijn favorieten. De geschiedenis ervan vind ik bijzonder. Op deze plek richtte Gerard Heineken een laboratorium op waar de Rotterdamse scheikundige Hartog Elion in 1886 het Heineken A-gist ontdekte, dat voor een revolutie zorgde in het brouwproces! Tijdens de Tweede Oorlog was het een plek van belang als hoofdkwartier van het Nederlands verzet, als onderduikadres voor joden én als watervoorziening voor Rotterdammers na het bombardement, vanwege de hier aanwezige zoetwaterbronnen.”

“Sinds een paar jaar verkennen we de optie om het gebouw open te stellen voor publiek. Het oude laboratorium krijgt dan een museale functie, waarbij we het rijke archiefmateriaal van Heineken in Rotterdam tentoonstellen en dit aanzienlijke Rotterdamse hoofdstuk van het merk kunnen belichten. Ook de vergaderruimtes willen we nieuw leven inblazen en aanvullend krijgt het gebouw een horecafunctie. De geschiedenis van het pand is prachtig, de toekomst nog onzeker, maar hoe dan ook kunnen nieuwsgierigen op 14 en 15 september een kijkje nemen in dit markante monument, tijdens de Open Monumentendagen.”