Het Voormalig Burgerweeshuis: nu uitsluitend plek voor geesteskinderen
Historisch Delfshaven telt maar liefst 33 rijksmonumenten uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Het Voormalig Burgerweeshuis uit 1775 is er één van. Inmiddels huizen hier uitsluitend geesteskinderen, van onder andere ontwerper David Derksen.
Ontwerpen op antikraakbasis
Het Voormalig Burgerweeshuis is nu een broedplaats voor creativiteit, met allerlei makers, ontwerpers en creatieven die hier hun kantoor, studio of werkplaats bestieren. David Derksen was een van de eersten die hier huurde met zijn ontwerpstudio David Derksen Design. In 2011 betrok hij een ruimte, toen nog op anti-kraakbasis. Hij verhuisde in die tijd meerdere malen intern, werd voorzitter van de Stichting Voorhaven 57 en maakte de grondige renovatie en restauratie van het pand mee, in 2016-2017. David: “Toen ik hier in 2011 kwam, verkeerde het pand in een verwaarloosde staat en betaalde ik vrij weinig huur. Dat, de betaalbaarheid van een ruimte, is voor veel zelfstandigen in de creatieve industrie de belangrijkste voorwaarde. Steeds meer mensen kwamen hier huren en Stadsherstel Rotterdam – eigenaar van het pand – moest steeds weer contracten opstellen en aanpassen. Met twee andere huurders stelden wij toen voor om een stichting op te richten die het van Stadsherstel zou huren onder één contract. Wij verzorgen nu de contracten met andere huurders.” Alle ruimtes zijn inmiddels verhuurd en hoewel de huurprijs steeg na de renovatie, zijn de ruimtes nog steeds betaalbaar. “Dat willen we waarborgen, vooral omdat er steeds minder betaalbare plekken voor creatieven zijn in de stad.”
“Wij mochten blijven en kregen zelfs inspraak bij de renovatie”
David is blij met de inspanningen van Stadsherstel om plekken als deze te behouden voor de stad. “Zij bestaan met als doel om bijzondere gebouwen te redden, te behouden en een goede bestemming te geven, dat is sowieso belangrijk. Daarnaast is het fantastisch dat ze de mogelijkheid bieden aan mensen en bedrijven om er gebruik van te maken en iets op te bouwen. Zij gaan daar wezenlijk anders mee om dan commerciële ontwikkelaars en dat is fijn. In eerste instantie bestond het plan om dit pand tot appartementencomplex te transformeren, dat is gelukkig niet gebeurd. We mochten blijven en kregen zelfs inspraak tijdens de renovatie.”
Plezierig pionieren
Door de keuzes van Stadsherstel kan David nog steeds werken met zicht op de bootjes in de Voorhaven. Dat is hem veel waard, net als de herinneringen van bijna een decennium in Delfshaven. “Laatst kwam ik foto’s tegen van mijn afstudeerfeest na het behalen van mijn Master Industrial Design aan de TU Delft. Ik gaf een feestje op de binnenplaats en het was echt een van de allerleukste feesten die ik ooit gaf. Met lekker eten, vrienden, familie en medehuurders.” Het feestje duurde tot 6 uur ‘s morgens, dat zegt genoeg. Op de foto’s ziet David een ander pand, dat toen nog rauw en vervallen was. “Het pand stond toen half leeg en overal deed ik wel iets, dus op een gegeven moment lagen er door het hele gebouw spullen van mij, haha. Die fase, dat pionieren, was wel erg leuk en daar kijk ik met veel plezier op terug.”
Op 5 juli 2017 werd het pand feestelijk heropend door burgemeester Aboutaleb en met een woordje van André van Duin, die er als tiener een van zijn eerste optredens gaf. Ook David gaf een korte toespraak. “Mede door mijn inspanningen is het gebouw nu hoe het is, dat vind ik een mooie gedachte.” Na de officiële opening feestten de huurders nog even door, met pizza en biertjes op de binnenplaats. Zes uur ‘s morgens haalden ze dit keer niet.
Dit artikel verscheen eerder in het jubileum magazine van Stadsherstel Rotterdam, editie juni. Lees het hier.