Aïsha zong een Turks slaapliedje vanuit de Laurenskerktoren

Aïsha zingt al zo lang ze zich kan herinneren. Zo vaak en zo hard als ze kan. Toen ze werd gevraagd om een Turks liedje in de toren van de Laurenskerk te zingen, twijfelde ze geen moment. Onder begeleiding van stadsbeiaardier Richard de Waardt zong ze in april 2021 het slaapliedje Dandini Dastana op bijna 64 meter hoogte. Sindsdien ziet Aïsha de Laurenskerk pas écht staan.

Als Aïsha later met vrienden langs de Laurenskerk loopt, dan vertelt ze zeker dat ze daar hoog in de toren ooit een liedje zong voor de hele stad, zegt ze stellig. Ze vond het bijzonder en best spannend, maar vooral erg leuk. Het uitzicht maakte indruk. Aïsha: “Ik vond de stad een beetje op een plattegrond lijken, want ik zag alle gebouwen van bovenaf. Richard wees me toen het groene dak van De Doelen aan, daar had ik eerder al opgetreden.” In 2019 verzamelde Richard maar liefst 170 kinderliedjes van alle culturen die Rotterdam rijk is. Hij bundelde ze in het Groot Rotterdam Songbook. Tijdens de Kindermuziekweek waren alle liedjes te horen in De Doelen, ook Aïsha trad op. Ze zong, vertelde over het liedje – Dandini Dastana is het slaapliedje dat Aïsha’s moeder vroeger altijd voor haar zong – én over haar lievelingsmuziek, van Billie Eilish. Na haar optreden in de Doelen vraagt Richard haar om samen op te treden in de toren van de Laurenskerk, voor de hele stad. Hij bespeelt het carillon (met 49 klokken) en Aïsha zingt.

Een monument is een oud gebouw. Ze halen het niet weg, maar laten het gewoon staan

De Grote- of Sint Laurenskerk werd tussen 1449 en 1525 gebouwd en is het enige laatgotische gebouw in de stad, de enige overlevende van het middeleeuwse Rotterdam. Ook het bombardement in 1940 doorstond deze kerk. Wie kent niet de foto’s van een verwoest stadscentrum met daar, te midden van de ravage, de Laurenskerk die nog overeind staat? Ook op Aïsha maakt dat beeld indruk, ze had het nog niet eerder gezien. “Ik vind de kerk wel mooi en ik weet dat het een monument is. Dat is een gebouw dat heel oud is. Ze halen het niet weg, maar laten het gewoon staan. Dat heb ik op school geleerd.” Aïsha gaat naar Sterrenschool de Globetrotter in de Afrikaanderwijk, vlak naast het Afrikaanderplein. “Meester Frank heeft mij allereerst gevraagd om mee te doen aan het project van Richard. Zo is alles begonnen. Hij is een heel leuke meester en gaat mee naar groep 7, waar ik na de zomervakantie heen ga. Daar heb ik zin in!” Dat de Botanische Tuin Afrikaanderwijk ook een monument is, verbaast Aïsha. “Daar loop ik bijna elke ochtend met mijn oma doorheen!” Op de vraag welk gebouw ze in haar eigen buurt mooi vindt, moet ze lang nadenken. ‘O.b.s. de Bloemhof misschien?’ probeert haar moeder. “Je weet wel, die school waar je een keer Turkse les hebt gehad.” Aïsha’s moeder Hilal vind het belangrijk dat Aïsha beide talen – Nederlands en Turks – goed beheerst. “Mijn opa kwam hier in de jaren zestig werken en haalde mijn vader op zijn 15e naar Nederland. Ik ben hier geboren, maar bij ons thuis werd vooral Turks gesproken. Ik heb mezelf goed Nederlands leren spreken en leerde dat natuurlijk ook op school.”

Ook Aïsha gaat graag naar school. Gelukkig maar, want met haar ambities is ze voorlopig nog niet uitgeleerd. “Ik wil later chirurg worden. Ik kan heel goed tegen bloed en kijk ook naar operaties.” Een carrière als zangeres heeft ze nooit overwogen. Misschien kan ze de eerste zingende chirurg van Nederland worden? “Ja, dat zeiden ze bij De Doelen ook al. Misschien kan ik later toch wel een paar concerten geven, want ik zou het jammer vinden om nooit meer op te treden.” Waar ze het allerliefste wil optreden? Dat weet ze wel: in Disneyland Parijs. “We sparen om erheen te gaan, ik spaar een deel en mijn moeder een deel. Dan gaan we er voor mijn verjaardag heen.” De plek van het concert is logischerwijs de toren van Doornroosjes kasteel. Als Aisha hier haar Dandini Dastana zingt, slapen ze er nog honderd jaar langer én transformeert ook dit iconische, zuurstokroze kasteel uit 1992 langzaamaan tot monument.

Het liedje Dandini Dastana:
Dandini dandini dastana
Danalar girmiş bostana
Kov bostancı danayı
Yemesin lahanayı

Ee ee e e
Pşş pşş pşş pşş

Dandini dandini danalı bebek
Mini mini elleri kınalı bebek
Annesi babası çok sever
Uyu da büyü nazlı bebek

Ee ee e e
Pşş pşş pşş pşş

Dandini dandini danadan
Bir ay doğmuş Anadan
Kaçınmamış Yaradan
Mevlam korusun Nazardan

Ee ee e e
Pşş pşş pşş pşş