Molen De Speelman

Ruim 50 jaar geleden vlogen op vliegveld Zestienhoven voornamelijk propellervliegtuigen. Deze konden veel minder snel hoogte winnen dan de huidige, veel krachtigere jets. luchtvaartmaatschappij Swiss Air maakte zich zorgen om molen De Hoop aan de Delftsche Schie, die zich van geen kwaad bewust in het verlengde van de startbaan stond. Om..

Ruim 50 jaar geleden vlogen op vliegveld Zestienhoven voornamelijk propellervliegtuigen. Deze konden veel minder snel hoogte winnen dan de huidige, veel krachtigere jets. luchtvaartmaatschappij Swiss Air maakte zich zorgen om molen De Hoop aan de Delftsche Schie, die zich van geen kwaad bewust in het verlengde van de startbaan stond. Om Swiss Air zo ver te krijgen om op Zestienhoven te vliegen, werd begin jaren ’70 besloten dat molen De Hoop moest verdwijnen.

In Overschie ontstond toen het initiatief om de molen te verplaatsen. Dat is uiteindelijk deels doorgegaan; het werd een nieuwbouw romp van oude stenen, met het originele gaande werk (de bewegende delen) van molen De Hoop uit 1712. Ook de verlengde koningsspil (de aandrijfas midden door de molen) werd van de oude in de nieuwe molen overgezet. Deze is rond 1860 verlengd, toen De Hoop van grondzeiler naar stellingmolen werd verbouwd om meer wind te kunnen vangen. In deze koningsspil zie je nog de gaten van granaatscherven uit de Tweede Wereldoorlog.

De molen heeft vijf zolders (verdiepingen) met elk hun eigen functie en een balie (balkon rondom). Standaard is ze voorzien van een bondige Nederlands- en Engelstalige QR-rondleiding. Maar bij voldoende bezetting geven wij ook graag zelf rondleidingen. Op de begane grond is tevens verkoop van meelproducten voor brood, pannenkoeken, cake en koek.

Leuk voor kinderen
De molen is ook voor kinderen indrukwekkend, zeker op de balie waar de wieken, weliswaar op veilige afstand, langszoeven. Jonge kinderen vanaf 4 á 5 jaar willen graag zelf meel malen met de demonstratiesteen. Daar zien ze zelf het verschil tussen meel en bloem. Verder is er op de begane grond ook een demonstratie van de werking van katrollen uit de oude molen van 1712. Uiteraard mogen ze dat zelf ervaren. Verder hebben we rond de molen ook veel vertier zoals springkussen, brandweer demo, oudhollandse spellen, voldoende koek en zopie, taarten en pannenkoeken.

Goed om te weten
• Op zaterdag 14 september is de molen vrij toegankelijk en mogen bezoekers vrij rondlopen. Kinderen altijd onder begeleiding.
• Gebruik de trappen zoals je een ladder zou beklimmen: loop de trap zowel op als af met de neus naar de trap gericht. Dit is de veiligste en historisch verantwoorde manier – je zult de molenaars dit ook zo zien doen!
• Wij zorgen voor afzettingen en aanvullende instructie maar let goed op je kinderen; je kunt je in en om een draaiende molen makkelijk bezeren.
• Helaas kun je met een rolstoel niet naar boven in de molen. Dankzij een tablet en 360 graden foto’s kunnen ook rolstoelgebruikers zich een beeld van alle zolders vormen en zo de sfeer in een molen proeven.
• Op zondag 15 september is de molen niet te bezoeken.

Details

1712

Overschiese Kleiweg 775, 3045 LN Rotterdam, Nederland

Za. 10:00 - 17:00 Zo. -

Bekijk de website

Locatie