St Mary’s Anglican Episcopalian Church

Midden in Rotterdam ontwierp de Rotterdamse architect Jan Verheul een kerk zoals je die op het Engelse platteland terugvindt. De neogotische kerk bevat elementen van de 300 jaar eerder gebouwde St Mary’s aan het Haringvliet, die naar de ‘nieuwbouw’ zijn overgebracht. Bezoekers die voor het eerst binnenkijken zijn onder de..

Midden in Rotterdam ontwierp de Rotterdamse architect Jan Verheul een kerk zoals je die op het Engelse platteland terugvindt. De neogotische kerk bevat elementen van de 300 jaar eerder gebouwde St Mary’s aan het Haringvliet, die naar de ‘nieuwbouw’ zijn overgebracht. Bezoekers die voor het eerst binnenkijken zijn onder de indruk van de intieme charme van de kerk, die sinds 2017 de status van gemeentelijk monument draagt.

Het huidige kerkgebouw is in 1913 gewijd, maar de geschiedenis van de Engelse Kerk in Rotterdam gaat veel verder terug. In 1708 werd de eerste St Mary’s Church in Rotterdam gewijd, en wel aan het Haringvliet. Dit gebouw raakte na twee eeuwen dusdanig in verval dat er geen kerkdiensten meer gehouden konden worden. Daarom werd er gezocht naar een nieuwe locatie, vlakbij Delfshaven. Op het Haringvliet, ter hoogte van het Havenziekenhuis, herinnert een eenvoudige gedenksteen aan de plek waar de voorganger van de huidige kerk stond.

Beide wereldoorlogen lieten hun sporen na in het gebouw. Een groep Engelse officieren die tijdens WWI in Nederland krijgsgevangen waren, werkte aan een fraaie houten omlijsting van een schilderij dat de Emmaüsgangers voorstelt, en schonk dit aan de kerk uit dankbaarheid dat ze deze oorlog heelhuids hadden overleefd. Tijdens WOII werd het gebouw door de Duitsers in beslag genomen. Zij bouwden een kantoortje aan de kerk, aan de straatzijde, van waaruit de soldaten hun soldij betaald kregen.

De laatste decennia werd de vaste groep expats in Rotterdam steeds kleiner, maar de kerkgemeenschap behoudt toch redelijk dezelfde omvang door nieuwe aanwas vanuit allerlei groepen die in de multi-culturele stad zijn ontstaan.

Programma
Op zaterdag 14 september is St Mary’s vrij te bezoeken.

Goed om te weten
In verband met de kerkdienst is de kerk op zondag 15 september niet te bezoeken.

Details

1913

Pieter de Hoochstraat 4

Za. 10:00 - 17:00 Zo. -

Bekijk de website

Locatie