De tuinen van Buitenplaats De Tempel

Buitenplaats De Tempel is een kenmerkend voorbeeld van een vroeg achttiende-eeuwse buitenplaats in classicistische aanleg met geometrische tuin, waarmee de eigenaar – destijds de burgemeester van de Rotterdam – zijn status uitdrukte. Op veel buitenplaatsen zijn de baroktuinen en beelden verdwenen. Wanneer een nieuwe tuinstijl in de mode kwam, verving..

Buitenplaats De Tempel is een kenmerkend voorbeeld van een vroeg achttiende-eeuwse buitenplaats in classicistische aanleg met geometrische tuin, waarmee de eigenaar – destijds de burgemeester van de Rotterdam – zijn status uitdrukte.

Op veel buitenplaatsen zijn de baroktuinen en beelden verdwenen. Wanneer een nieuwe tuinstijl in de mode kwam, verving deze vaak de andere. Bijzonder aan deze plek is dat de toenmalige eigenaren de tuinstijlen naast elkaar lieten bestaan. De verschillende tuinstijlen, naast de eerder genoemde 18e eeuwse geometrische stijl, maar ook de 19e eeuw landschapsstijl en de vroeg 20e eeuwse architectonische tuinstijl vind je hier, waardoor je nu letterlijk door verschillende tuinstijlen wandelt. Ook een deel van de oorspronkelijke en nationaal waardevolle beeldencollectie is er te zien, naast destijds prestigieuze zwanenvijver en duiventil.

Programma
De Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn bij uitstek geschikt om kennis te maken met dit unieke parkbos in Rotterdam-Overschie. Sinds 2022 is dit groene rijksmonument in beheer bij Natuurmonumenten. De buitenplaats is zichtbaar opgeknapt, naast het planten van bijna 100.000 stinzenbollen vindt continu actief beheer plaats om de buitenplaats weer zo veel mogelijk in oude luister te herstellen. De eerste bloeiende herfststijloos is al gesignaleerd. Wandel vrij rond, neem een versnapering in de boomgaard of laat je gratis rondleiden door een vrijwillige boswachter! Reserveer hiervoor een plekje. De boswachters laten je alle bijzonderheden zien, zoals de collectie tuinbeelden, het koetshuis, de theekoepel en nog veel meer. De buitenplaats herbergt op dit moment maar liefst 16 rijksmonumenten. De informatiepanelen geven ook al veel informatie prijs. Om je echt onder te dompelen, kan je op 3 panelen een QR code scannen en een bijzondere ervaring beleven. Hoe zag de buitenplaats rond 1750 er uit? Laat je meeslepen door de geschiedenis, voor de beste ervaring download je thuis al de app Canals5D.  

Goed om te weten
•Voor de rondleidingen door de boswachter is reserveren noodzakelijk. Deze zijn op zondag 15 september om 10:30, 12:00, 13:30 en 15:00 uur. Reserveer hier je gratis plek.
•In ieder geval op zondag de foodtruck met de lokaal geproduceerde versnaperingen vanaf einde ochtend geopend
• Bij daglicht zijn de tuinen openbaar toegankelijk.
•Bereikbaarheid per auto: West-Abtspolderseweg, Rotterdam-Overschie
•Bereikbaarheid per fiets: Delftweg 182-186, Rotterdam-Overschie
•Bereikbaarheid per water: aanlegsteiger de Overtuin
• Meer informatie over de Buitenplaats vind je hier
• De tuin is deels verhard en daarom deels rolstoeltoegankelijk.

Details

1683

Sutherland

West-Abtspolderseweg, 3046 NJ Rotterdam, Nederland

Za. 08:00 - 18:00 Zo. 08:00 - 18:00

Bekijk de website

Locatie