Michaëlkerk

De Michaëlkerk in Blijdorp is een modern monument. Het markante gebouw is een representant van de organische bouwkunst. De uitgangspunten daarvan zijn consequent toegepast in de gehele architectuur. Wie dit gebouw binnengaat, zal nauwelijks merken dat bij de bouw in bijna alle gevallen de goedkoopste oplossing is gekozen. Misschien is..

De Michaëlkerk in Blijdorp is een modern monument. Het markante gebouw is een representant van de organische bouwkunst. De uitgangspunten daarvan zijn consequent toegepast in de gehele architectuur.

Wie dit gebouw binnengaat, zal nauwelijks merken dat bij de bouw in bijna alle gevallen de goedkoopste oplossing is gekozen. Misschien is het juist hierdoor dat het gebouw zijn sobere waardigheid krijgt. Overal zijn natuurlijke materialen toegepast. Zo is baksteen  een essentieel element in de beeldtaal van de kerk, zowel binnen als buiten. Van binnen is het metselwerk bestreken met een mengsel van travertin en cement, waardoor de structuur van de baksteen zichtbaar is gebleven. Voor de buitenmuren werden afgekeurde, gesinterde stenen gekozen. Dit zijn stenen die onregelmatig van vorm en kleur zijn, doordat ze op te hete plaatsen hebben gelegen in de steenovens. De stenen zijn gemetseld met verdiepte voeg, waardoor de buitengevel een onregelmatig, bijna rotswandachtig aanzien heeft gekregen.

De vijfhoek is een belangrijk vormgevend element. In de natuur is deze o.a. te zien in de vijf kroonblaadjes van de roos. Uitgangspunt voor het ontwerp was de 9° hoek als kleinste afgeleide van de 108° hoek van de vijfhoek. Hierdoor ontstaat de gulden snede, die consequent is toegepast.

De vloeren in het gebouw zijn afgewerkt met grof grind uit de Maas. Het altaarblad is gemaakt uit een dukdalf van 8 meter. Daarmee wordt de verbinding tussen de kerk en stad gesymboliseerd. Ook in de altaarschildering is voor de goede kijker een band met Rotterdam te zien. De schildering is in september 1967 in de zevenhoekige cultusruimte gemaakt door priester-kunstenaar Johannes Rath.

In 2024 is de kerk uitgebreid met twee nieuwe ruimtes. Deze zijn gebouwd in de ruimte die ontstond tussen de uitbreiding van het winkelcentrum Bentinckplein en de kerk. In de nieuwbouw komt een tweede zaal voor groepsactiviteiten en een kleine kapel die gebruikt kan worden voor weekdiensten, of het opbaren van overledenen. In de zomer van 2024 wordt de ruimte afgewerkt. De planning is om rond de jaarwisseling de nieuwe ruimtes in gebruik te kunnen nemen.

Programma
Tijdens Open Monumentendag Rotterdam is de Michaëlkerk vrij te bezoeken. Er worden rondleidingen gegeven waarvoor je niet hoeft te reserveren.

Goed om te weten
• De kerk is momenteel (nog) niet rolstoeltoegankelijk.
• In verband met de reguliere kerkdienst is de kerk op zondag 15 september niet te bezoeken.

Details

1967

Henk W.M. Hupkes

Lumeystraat 35

Za. 10:30 - 17:00 Zo. -

Bekijk de website

Locatie