Algemene Begraafplaats Schiebroek – baarhuisje

De begraafplaats is de oorspronkelijke Algemene Begraafplaats van de gemeente Schiebroek, die in 1904 in gebruik is genomen. Schiebroekenaren werden tot 1904 begraven in Overschie. De gemeente Schiebroek had de grond aan de ‘Schiebroekseweg nabij de watermolens’ gekocht van weduwe H. Nicolaas-Bak. De weduwe had daarbij voor zichzelf een eeuwigdurend..

De begraafplaats is de oorspronkelijke Algemene Begraafplaats van de gemeente Schiebroek, die in 1904 in gebruik is genomen. Schiebroekenaren werden tot 1904 begraven in Overschie. De gemeente Schiebroek had de grond aan de ‘Schiebroekseweg nabij de watermolens’ gekocht van weduwe H. Nicolaas-Bak. De weduwe had daarbij voor zichzelf een eeuwigdurend grafrecht bedongen. Vandaar dat het begraafplaatsje aan de Ringdijk en het bijbehorende baarhuisje, nog steeds bestaan. De begraafplaats en het baarhuisje vertellen de geschiedenis van het opbaren en begraven in vroegere tijden. Het geeft ook inzicht hoe een overeenkomst die zo’n 120 jaar geleden werd gesloten, tot de dag van vandaag doorwerkt.

Baarhuisje
Een baarhuisje is een klein gebouw op een begraafplaats waar doden werden opgebaard. Het kwam voor dat bij een ‘dode’ de dood nog niet met zekerheid kon worden vastgesteld. Begraven mag (daarom) wettelijk pas na 36 uur, omdat de ervaring leerde dat de dood daarna zeker was ingetreden. Het baarhuisje, eigendom van de gemeente Rotterdam, is een gemeentelijk monument. Het pand is in beheer bij de Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud.

Programma
Op zaterdag 14 september is de begraafplaats vrij te bezoeken. Er zijn vrijwilligers aanwezig die je de geschiedenis vertellen en al je vragen beantwoorden.

Goed om te weten
• Op de begraafplaats ligt grind, waardoor deze niet geschikt is voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.
• Het baarhuisje is via een paar treden binnen te bekijken.

Details

1903

Ringdijk 43, 3052 KS Rotterdam, Nederland

Za. 11:00 - 17:00 Zo. -

Bekijk de website

Locatie