Puntegale Belastingkantoor

Ontdek de Puntegale, een gebouw met een rijke geschiedenis dat sinds 1938 de skyline van Rotterdam siert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het (toen nog niet voltooide) pand door het Duitse leger gebruikt als locatie voor luchtafweergeschut. Op 11 november 1944 werd het pand gebruikt als verzamelpunt bij de razzia..

Ontdek de Puntegale, een gebouw met een rijke geschiedenis dat sinds 1938 de skyline van Rotterdam siert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het (toen nog niet voltooide) pand door het Duitse leger gebruikt als locatie voor luchtafweergeschut. Op 11 november 1944 werd het pand gebruikt als verzamelpunt bij de razzia van Rotterdam. Na de oorlog was het een belastingkantoor, wat de beruchte Puntegaalstraat de bijnaam ‘Pluk-me-kaal-straat’ opleverde. Inmiddels is het gebouw getransformeerd tot een levendig complex met huurwoningen en werkruimtes.

Tijdens Open Monumentendag Rotterdam openen we op 14 september de deuren van dit monument, zodat je de architectuur ook van binnen kunt bewonderen. Een speciale attractie is de unieke, nog werkende paternosterlift. Een zeldzaamheid in de moderne wereld, die je met eigen ogen kunt aanschouwen. De reden waarom dit type lift zo zeldzaam is, is dat het in het gebruik nogal gevaarlijk is! In verband met de veiligheid is de lift daarom (helaas?) alleen te bekijken, niet te gebruiken.

De Snijschool
Stap ook binnen bij de Rotterdamse Snijschool op nummer 471. Lange tijd hebben veel mensen hun belastingzaken met klinkende munt geregeld in het voormalig belastingkantoor. Veel mensen ervoeren dit als kaalplukken. Anno 2023 wordt er niemand meer uitgekleed. Integendeel: op de 6e verdieping zit de Rotterdamse Snijschool. Een school waar je iemand leert kleden. Op weg naar het 100-jarig bestaan in 2026 biedt deze bijzondere school nog steeds de opleiding aan voor het ambacht van maatcoupeuse/coupeur. Kom kijken en praten op 14 september met cursisten en docenten over wat er allemaal gebeurt gedurende de opleiding.

Programma
Op zaterdag 14 september is de Puntegale vrij te bezoeken. Er is een ‘self-service’ rondleiding in het pand: aan de hand van bewegwijzering maak je een route die je door het hele pand brengt.

Goed om te weten
Het gebouw is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Vrijwel de gehele route zal toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Er zijn meerdere liften aanwezig in het gebouw.

Tip: neem voor of na je bezoek aan Puntegale een kijkje bij het Tuschinskifestival in Little C.

Details

1938

Hayo Hoekstra

Puntegaalstraat 23

Za. 11:00 - 17:00 Zo. -

Bekijk de website

Locatie