OMD2021
Menu

Schrijf je in voor OMD Rotterdam 2021!

Schrijf je in voor OMD Rotterdam 2021!

Je kunt je weer inschrijven voor OMD Rotterdam, op 11 en 12 september 2021! Dat doe je via dit formulier. Hieronder lees je alles over het thema van dit jaar.

Het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam
Het landelijke thema ‘Mijn monument is jouw monument’, richt zich op inclusie. Wij vertalen dat dit jaar naar plekken die samenhangen met het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam. Mede omdat er net, in opdracht van de gemeente Rotterdam, een groot onderzoek naar dit verleden heeft plaatsgevonden. Deze onderzoeksopdracht resulteerde in drie boeken:

Ondanks dat veel panden die verbonden waren met dit verleden, het bombardement op Rotterdam niet overleefden, toont het onderzoek aan dat er nog veel zichtbare sporen in de stad aanwezig zijn. Daarnaast blijkt dat maar liefst 1 op de 8 Rotterdammers een directe link met het koloniale- en slavernijverleden heeft, iets waar we als Rotterdammers nog maar weinig van weten. Met routes, portretten, verhalen en programmering willen wij een brug slaan tussen het onderzoek uit deze boeken, de monumenten en de Rotterdammers. Heb je suggesties met betrekking tot dit onderwerp? We horen het graag!

Natuurlijk bedient Open Monumentendag Rotterdam alle Rotterdamse monumenten, ook die zonder link met dit thema. We nodigen je dus van harte uit jouw monument aan te melden!