OMD2021
Menu

Op pad in het Zuiden van de stad, tijdens Open Monumentendag Rotterdam

Op pad in het Zuiden van de stad, tijdens Open Monumentendag Rotterdam

Herkent u ze? Voor bezoekers van Open Monumentendag Rotterdam geldt dat ze in de monumentale iconen inmiddels FENIX, Villa van Waning, de Kiefhoek, het Stulemeijercomplex en Vreewijk herkennen. Bewoners van onder andere de tuindorpen ‘op Zuid’ keken wellicht vol verbazing naar de aan hen voorbijtrekkende geïnteresseerden die – met routekaart in de hand – de panden bewonderden die voor de bewoners tot hun doodgewone dagelijkse omgeving behoren. Dat was precies het doel: meer aandacht voor monumentaal Rotterdam én monumentaal Rotterdam-Zuid. Samen met een aantal belangrijke partners is het gelukt! En zelfs het weer werkte mee.

FENIX: uniek kijkje in verleden en toekomst van havenloods
FENIX was de gedroomde partner van het jaarlijkse evenement. Hier, in de ooit grootste havenloods ter wereld, vond op vrijdagavond de kick off van Open Monumentendag Rotterdam plaats. Op zaterdag en zondag was het pand voor publiek geopend, om er een laatste blik op te werpen voordat de grondige verbouwing wordt voortgezet. Het bood daarmee een uniek kijkje in zowel het verleden als de toekomst van dit toonbeeld van Rotterdamse havenarchitectuur (1923, door C.N. van Goor). Alleen al FENIX trok dit weekend ruim 1000 bezoekers. Met goede veiligheidsmaatregelen, strikte tijdslots en de gigantische ruimte was het gelukkig geen probleem om afstand van elkaar te bewaren. Anne Kremers (Directeur FENIX): “Het was een mooie kans om tijdens Open Monumentendag Rotterdam nog één keer de deuren te openen voor alle liefhebbers van de historie en de toekomst van FENIX. Mensen verbaasden zich vooral over de grootte van het gebouw en zijn ontzettend benieuwd naar wat er komen gaat.”

Gratis routes én activiteiten voor iedereen
Dit jaar werden bezoekers gemotiveerd om vooral op eigen gelegenheid op pad te gaan, met speciaal hiervoor ontwikkelde, geïllustreerde fiets- en wandelroutes. Aan die oproep werd ruimschoots gehoor gegeven: overal werden mensen met zelf uitgeprinte routes gespot. Ook op de frisse illustraties werd enorm enthousiast gereageerd. De zussen Judy en Mirjam Prins stonden zondagochtend om 11 uur bij het informatiepunt in de tuin van het Schielandshuis en besloten de Feijenoord-Kralingen-route te fietsen. Judy: “We hebben een heerlijke dag gehad. We vinden het met name leuk om op plekjes te komen waar je anders niet zo snel komt of mag komen.” Waterbus lijn 19 maakte de tour – met een gratis overtocht tussen de Piekstraat (Feijenoord) en De Esch (Kralingen) tot een groot succes.

Vooral op Zuid gingen velen op ontdekkingstocht, daar waar nog zoveel relatief onbekende monumenten stonden te wachten om bewonderd te worden. Bewoners van de tuindorpen reageerden enthousiast op alle aandacht voor hun wijk, hoorden we van zowel bezoekers als de bewoners zelf. Bij de begeleide rondleidingen waren er bijna geen no shows, vertelt Rutger van der Graaf van Urban Guides: “Dat is uitzonderlijk voor een evenement met vrijwel uitsluitend gratis activiteiten.” Ook op de (gratis) theatrale ontdekkingstocht op de RDM, verzorgd door Studio de Bakkerij, kwamen veel gezinnen af. Op zondag werd het stuk, een verhaal over de RDM ten tijde van WOII, vijf keer opgevoerd. De Waterbus erheen, de industriële omgeving en natuurlijk de acteurs maakten indruk op de kinderen.

Ole (5 jaar): “Ik wist helemaal niet dat het oorlog was!”
Wies (6 jaar): “Komen de Duitsers er echt zo aan?”

De vele vragen vormden aanleiding tot een gesprek over het bombardement op Rotterdam, tijdens de terugweg met de Waterbus.

Missie: meer aandacht voor monumentale (verhalen van de) stad
De missie van Open Monumentendag Rotterdam dit jaar – meer en bredere aandacht voor de Rotterdamse monumenten, met een focus op Rotterdam-Zuid – is behaald. Jong en oud vonden iets van hun gading. Safouane uit Crooswijk (10 jaar) vat het prachtig samen: “Ik had wel gedacht dat het leuk zou zijn, maar niet dat het zo onwijs leuk zou zijn. Het is niet alleen gezellig met vrienden en om te fietsen, maar je leert ook nog over de gebouwen. Iets leerzaams is dan ook nog leuk.”