OMD Rotterdam
Menu

Drie boeken over het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden

Drie boeken over het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden

Drie publicaties zijn het resultaat van een groot onderzoek naar het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden.

Het koloniale verleden van Rotterdam (Gert Oostindie)
Van economie en politiek tot architectuur en museale collecties, van een ‘ethische roeping’ en voor- en naoorlogse migratieverhalen tot hedendaagse debatten in de stad. Alles komt aan bod in dit boek over het koloniale verleden van Rotterdam. Een boek gewijd aan het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam bestond nog niet. Dat wil niet zeggen dat historici het thema ‘Rotterdam en kolonialisme’ bewust hebben genegeerd; zij hebben het echter nooit centraal gesteld. Historici die schreven over de koloniale en postkoloniale geschiedenis van Nederland hebben eerder wel aandacht besteed aan de Rotterdamse connectie en gebruikgemaakt van Rotterdamse archieven, maar ze hebben nooit de stad in het middelpunt geplaatst. Nu gebeurt dat wel, aangevuld met reflecties over de betekenis van dit verleden in het multiculturele Rotterdam van vandaag.

Rotterdam in slavernij (Alex van Stipriaan)
Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders in de familie. Hoe de Atlantische slavernij aanwezig was in Rotterdam en hoe Rotterdam aanwezig was in het Atlantisch gebied, met name in Suriname en op Curaçao, wordt duidelijk in dit boek. Rotterdam in slavernij vertelt het verhaal van tot slaaf gemaakte Afrikanen die de gedwongen oversteek naar de Amerika’s maakten, en laat zien wie in Rotterdam betrokken waren bij de slavernij. Dat blijken veel meer mensen geweest te zijn dan alleen de rijke kooplieden en regenten. En ook toen al was slavernij niet voor alle Rotterdammers iets vanzelfsprekends. Kritische stemmen hebben altijd geklonken, uit Rotterdam en uiteraard uit de kolonies, van bijna onzichtbaar (cultureel) verzet tot grootschalige vormen van opstand. Dit boek onthult een onbekend stuk Rotterdamse geschiedenis. Het lokale perspectief laat zien hoe wijdvertakt de slavernijrelaties waren. Tegelijk toont het in detail hoeveel Nederland daarbij betrokken was en stelt het de vraag wat dat anno nu betekent

Rotterdam, een post-koloniale stad in beweging (Francio Guadeloupe, Paul van der Laar en Liane van der Linden)
Rotterdam is een superdiverse stad. Hoe komt dat tot uiting in de hedendaagse stadscultuur en hoe wordt deze diversiteit beïnvloed door postkoloniale ervaringen? In dit verfrissende boek komen vele ervaringsdeskundigen aan het woord. Een keur van Rotterdammers – onder wie een romanschrijver, een rapper, een stadsdichter, een straatkunstenaar, een (chef-)kok, een sociaal-cultureel werker, een fotograaf, (ex-)gemeenteraadsleden, een FunX Radio-dj, een spoken word-artiest, een publicist, een museumprofessionale en een onderzoeker – geeft op eigen wijze kleur aan het veelzijdige Rotterdam. Dat levert bijdragen op over tegenstellingen en uitdagingen in dit superdiverse Rotterdam, met als uitkomst harmonie en hoop, maar ook spanningen en cultuurstrijd – die nu eenmaal bij deze stad horen. Een kritisch eerbetoon aan Rotterdam en superdivers Nederland!