OMD2021
Menu

Het Schielandshuis

Het Schielandshuis gebouwd tussen 1662-1665 en was ooit het chique onderkomen van het Hoogheemraadschap van Schieland. Deze instelling die over de waterhuishouding in en rond Rotterdam gaat was in de 17e eeuw een rijke en machtige organisatie. Ander halve eeuw werd het gebruikt als luxueuze onderkomen om te vergaderen, eten en slapen voor de leden van het Hoogheemraadschap. En was het een representatief gebouw om gasten te ontvangen. Ook heeft Napoleon in 1811 tijdens zijn bezoek aan Rotterdam twee nachten in het Schielandshuis geslapen. Dit bezoek werd serieus voorbereid en speciaal voor zijn komst werd het Schielandshuis opnieuw verbouwd en heringericht.

Een felle brand halverwege de 19e eeuw bracht veel schade aan. Er gingen documenten en kunst verloren, net als de oorspronkelijke inrichting uit de 17e eeuw. Alleen de muren bleven staan. De gemeente Rotterdam bracht het Schielandshuis in etappes terug in de sfeer van toen en stelde het opnieuw open als Museum Boymans en Museum Rotterdam. Als door een wonder overleefde het rijksmonument het bombardement op Rotterdam. De laatste jaren heeft het huis van de stad grotendeels leeg gestaan tot 2013.

De gemeente besluit in 2016 het aan Rotterdam Partners te gaan verhuren en op 30 maart 2017 word het pand officieel heropend. Op dit moment is het Schielandshuis een historisch icoon ingepakt tussen moderne hoogbouw. In dit huis is iedereen welkom. Het is een plek voor iedereen die woont, werkt of verblijft in Rotterdam. Het is je vertrekpunt voor een bezoek aan Rotterdam, een plek om te ontspannen en mensen te ontmoeten.

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 17:00
Bouwjaar
1665
Architecten
Pieter Post
Adres
Schielandshuis - Rotterdam Partners
3011GK Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Rondleiding door Het Schielandshuis

Wat gaat er schuil achter die prachtige gevel? Bezoek tijdens een rondleiding (45 minuten) door het Schielandhuis de stijlkamers, maar ook de verdiepi...