OMD2022
Menu

Schiecentrale

LET OP: ALLEEN TE BEZOEKEN MET RESEVERING
De Schiecentrale werd gebouwd in 1904 en was de eerste elektriciteitsfabriek van Rotterdam. Een omvangrijk complex met onder andere een trafohuis, turbinehal en ketelhuis. Het oorspronkelijk gebouw is inmiddels een rijksmonument. De Schiecentrale ligt midden in het Lloydkwartier, een gebied waar al in de zeventiende eeuw handel werd gedreven. Door industrialisering en groei van de wereldhandel werden hier rond 1900 de Schiehaven, de Sint-Jobshaven en de Parkhaven – samen ‘het Lloydkwartier’ – aangelegd. Het gebied bloeide, totdat na de Tweede Wereldoorlog de havenactiviteiten verhuisden naar het westen van Rotterdam.

In 1999 startte de transformatie van het voormalige havengebied tot nieuwe stadshaven. Een stoer en rauw woongebied met uitzicht op de Maas. Bovendien een bruisende broedplaats voor de creatieve industrie. De Schiecentrale transformeerde mee en groeide uit tot hotspot en architectuuricoon.

Programma
Tussen 11:00 uur en 13:00 is het mogelijk om een kijkje te krijgen achter de voordeur van de Lloydstraat 5. Zie de veelzijdigheid van de diverse gebouwen, de mix van monumentaal en industrieel. De rondleiding begint bij de monumentale evenementenruimte om vervolgens het dak op te gaan bij de Lloydstraat 1-3 voor een fenomenaal uitzicht over de stad.

Toegang tot het monument
Reservering is verplicht, maar de toegang is gratis!
Reserveren doe je hier!

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 11:00 tot 13:00
zondag 11:00 tot 13:00
Bouwjaar
1904
Adres
Lloydstraat 5
3024EA Rotterdam