OMD2021
Menu

Puntegale

De Puntegale is een majestueus gebouw waarvan de bouw voor de Tweede Wereldoorlog startte (1938) en erna (1948) werd voltooid. Het werd opgeleverd als belastingkantoor. Gezien de bestemming van het gebouw duurde het niet lang voordat de straat waaraan het gebouw stond in de volksmond bekend kwam te staan als de ‘Plukme kaal-straat’. Eind jaren ’90 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming met huur- en werkruimtes. Tijdens de oorlog werd het nog niet voltooide pand door het Duitse leger gebruikt als locatie voor luchtafweergeschut. Op 11 november 1944 werd het pand gebruikt als verzamelpunt bij de Razzia van Rotterdam.

Tijdens Open Monumentendag 2021 zullen bewoners van de Puntegale wat meer vertellen over de geschiedenis en architectuur van het gebouw en kan de nog werkende paternosterlift worden bewonderd. Verder organiseert de Puntegale in samenwerking met het Belasting en Douane Museum een speciale rondleiding die apart te reserveren is op de activiteitenpagina.

 

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 09:00 tot 17:00
Bouwjaar
1938
Architecten
Hayo Hoekstra
Adres
Puntegaalstraat 23
3024EB Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Rondleiding Puntegale en Belasting & Douane Museum

Het Belasting & Douane Museum en de Vereniging Puntegale bieden een bijzondere driedelige tour, met bezoek en rondleidingen in zowel het museum al...