OMD2022
Menu

Prinsenmolen

De Prinsenmolen is een Rijksmonument uit 1648, momenteel in beheer bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het is een achtkantige windgedreven watermolen van het type grondzeiler en bovenkruier. Oorspronkelijk – nog vóór 1648 – heeft de Prinsenmolen in Noord Holland gestaan, waar hij geholpen heeft bij de drooglegging van de Beemsterpolder. Begin 17e eeuw werd het besluit genomen dat de Bergsche plassen bemaald moesten worden. Vanwege de turfwinning daalde het gebied namelijk steeds verder en werd het steeds natter. Daarom werd de molen verplaatst naar de huidige locatie. Tot 1981 bemaalde de Prinsenmolen de polder Berg en Broek.

In 2021 is de Prinsenmolen gerestaureerd. Zo is onder andere de rietkap vervangen, zijn brokkelen (van soms bijna 400 jaar oud) vervangen of gerestaureerd, is het scheprad ontroest, metselwerk gerepareerd en zijn er timmerwerken uitgevoerd aan de windborden en het kruiwerk.

Uw programma tijdens omd
Van 10.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom. U kunt een rondleiding krijgen in en rond de molen. Er zullen medewerkers van het hoogheemraadschap aanwezig zijn die u kunnen vertellen over het waterbeheer. Ook is er een interactieve watertafel aanwezig: we simuleren daarmee een hoosbui en laten zien welke maatregelen genomen zijn en nog verder nodig zijn om wateroverlast te voorkomen.

Toegankelijk/leuk voor kinderen?
De aanwezige watertafel is een mooi educatief middel, leuk voor jong en oud. Verder worden er voor kinderen stripboekjes van de waterschapsmascotte Droppie Water uitgedeeld.

Attentie bezoekers:
– Monument is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk

Toegang tot monument:
Vrij te bezoeken

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 16:00
Bouwjaar
1648
Adres
Prinsemolenpad 72
3054XM Rotterdam