OMD2021
Menu

Michaëlkerk

Het gebouw, ontworpen door architect Hupkes, heeft architectonische waarde als bijzondere uitdrukking en representant van de organische bouwkunst. Op 12 juni 2007 werd het kerkgebouw van De Christengemeenschap aangewezen als ‘modern monument’.

Het kerkgebouw is in opdracht van de Rotterdamse Christengemeenschap gebouwd in de periode 1964-1966 als eerste echte kerkgebouw van de gemeente. Hupkes heeft niet alleen het gebouw, maar ook het altaar, de kansel, de kerkbanken en de lampen ontworpen. Met de puntbeitel heeft hij zelf het beton van het altaar en de kansel gehakt in de fraaie structuur die het nu heeft. Bij de bronsgieter was hij op de werkplaats aanwezig om de kandelaars die hij had ontworpen, te zien gieten, waarna hij ze zelf ciseleerde.

Wie dit gebouw binnengaat, zal nauwelijks merken dat bij de bouw in bijna alle gevallen de goedkoopste oplossing is gekozen. Misschien is het juist hierdoor dat het gebouw zijn grote natuurlijkheid en zijn sobere waardigheid krijgt. In de organische architectuur wordt veel met natuurlijke materialen gewerkt, zoals hout, baksteen en natuursteen. Dat is in het kerkgebouw duidelijk waar te nemen. We zien vurenhout in het plafond, natuursteen (grind uit de Maas) in het cement van de vloer baksteen in de wanden en de gevels, koper op het dak en in de letters van De Christengemeenschap op de gevel.
De kansel en de altaarvoet zijn van grof gehakt beton.

Tijdens een bezoek worden er gratis rondleidingen gegeven waarvoor je niet hoeft te reserveren.

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 17:00
Bouwjaar
1966
Type
Kerk
Architecten
Henk W.M. Hupkes
Adres
Lumeystraat
3039ZP Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Rondleiding Michaelkerk

Volg een rondleiding door de Michaelkerk tijdens Open Monumentendag en bekijk zelf de organische architectuur van dit moderne monument. In de organisc...