OMD2021
Menu

Justus van Effenblok

Het wereldberoemde Justus van Effenblok in de Rotterdamse wijk Spangen werd in 1922 opgeleverd en was toen revolutionair. Het vernieuwende ontwerp van Michiel Brinkman vormde een ware mijlpaal in de Nederlandse volkshuisvesting. Tijdens Open Monumentendag kunt u zelf ervaren waarom. U kunt wandelen over de destijds nooit eerder vertoonde twee meter brede bovenstraat. En (bewoners)gidsen vertellen hoe deze eerste galerij van Nederland het mogelijk maakte voor bakker, melkboer en schillenman om ook bij de bovenwoningen ‘aan de deur’ te komen. Ook andere bijzonderheden uit die tijd komen aan bod tijdens de rondleiding. Zoals een lift, het gemeenschappelijk badhuis, stortkokers in de keuken en de groene binnenterreinen. Een ingrijpende restauratie en renovatie in opdracht van Woonstad Rotterdam, door Joris Molenaar en Arjan Hebly, gaf dit rijksmonument een tweede leven. En in 2013 won het de Gulden Feniks voor beste renovatieproject.

Het Justuskwartier is goed te bereiken met metro A/B/C, tram 4/8/21/23/24. Halte Marconiplein, een OV-knooppunt, ligt op 3 minuten loopafstand van de Justus van Effenstraat.

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 17:00
Bouwjaar
1922
Architecten
Michiel Brinkman
Adres
Justus van Effenstraat 44
3027TK Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Rondleiding Justus van Effenblok

Het wereldberoemde Justus van Effenblok in de Rotterdamse wijk Spangen werd in 1922 opgeleverd en was toen revolutionair. Bekijk het zelf! Loop vrij r...