OMD2022
Menu

Het Zakkendragershuisje

In historisch Delfshaven, gemeente Rotterdam, ligt een Rijksmonument dat bekend staat als Zakkendragershuisje en Kraanhuis. Het complex dateert uit 1653 en kent een rijke, bewogen geschiedenis. Het heeft dienst gedaan als Kraansluis, onderkomen van het Zakkendragersgilde, gevangenis, opslag, bureau voor de politiecommissaris en als tingieterij. In het Zakkendragershuisje kwamen de broeders van het Zakkendragersgilde bijeen. De per schip aangevoerde zakken graan, grondstof voor de vele distilleerderijen in Delfshaven, werden door de knechten van de zakkendragers uitgeladen en op de rug naar de pakhuizen en branderijen gedragen. Wanneer er een schip moest worden gelost, dan luidde men de klok. De zakkendragers kwamen op het klokkengelui af en dan ontbrandde de strijd over wie de lading mocht lossen. Meestal meldden zich meer zakkendragers aan dan er nodig waren. Een worp met de dobbelstenen moest uitmaken wie aan het werk kon gaan. Volgens een krantenbericht van 24 februari 1955 uit het Rotterdamsch Nieuwsblad hebben de laatste zakkendragers tot 1943 bij Van Nelle gewerkt. Toen namen de hijskranen hun werk over. Nu is het de thuisbasis van theatergoep Drijfzand.

Toegang tot het monument
Het monument is op beide dagen vrij te bezoeken behalve tijdens de voorstellingsuren (14:00 en 16:00). Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 zijn er 4 try-outs van de Dinershow Liefde is.. in het Zakkendragershuisje (zonder diner) beide dagen om 14.00 en 16.00 uur. Op die tijden alleen op reservering; entree € 10,-. Reserveer hier

Leuk voor kinderen
Er is een selectie kindertekeningen gemaakt rond het thema : Liefde is, deze worden geexposeerd in de benedenzaal.

Onze missie:
Het Zakkendragershuisje is er voor iedereen In 2017 opende de Het Zakkendragershuisje haar deuren als thuisplaats voor theatergroep Drijfzand, een nieuw theater met een kleine zaal voor 30 mensen en een ruime foyer met expositieruimte. Het Zakkendragershuisje wil verbinden, er zijn voor alle Rotterdammers met name uit Historisch Delfshaven . Het Zakkendragershuisje brengt Rotterdammers samen door o.a. theaterbeleving en daagt hen uit in een veilige omgeving elkaar en het theater te leren kennen. De kleinschaligheid van het theater zorgen voor dat huiselijke en veilige gevoel. Bij ons vindt er een dialoog plaats tussen bewoners, kunstenaars en publiek . Iedereen moet zich in dezelfde mate welkom voelen. We hebben daarom een veelzijdige programmering. Het Zakkendragershuisje is ook een opstap voor professionele jonge theatermakers en acteurs op weg naar een zelfstandig bestaan. Onze bezoekers maken in Het Zakkendragershuisje op een laagdrempelige manier kennis met verrassende, experimentele, traditionele en innovatieve kunst. Het Zakkendragershuisje, bescheiden in grootte, is de plek van verbinding, verwondering en verrassing in Delfshaven.

 

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 18:00
zondag 10:00 tot 18:00
Bouwjaar
1653
Type
schoolgebouw
Adres
Voorstraat 13
3024RS Rotterdam