Open Monumenten dag Rotterdam
  • Monument

Zakkendragershuisje

Voorstraat 13
za 10:00 - 17:00
zo 10:00 - 17:00
Zakkendragershuisje

In het Zakkendragershuisje kwamen vanaf 1653 de broeders van het Zakkendragersgilde bijeen. Als er een schip vol grondstoffen voor de vele distilleerderijen in Delfshaven moest worden gelost, werd er een klok geluid waar de zakkendragers op afkwamen. Meestal meldden zich meer zakkendragers dan er nodig waren. Wie mocht de lading lossen? Een worp met dobbelstenen maakte uit wie er aan het werk kon gaan. Deze dobbelstenen zijn nog steeds te bewonderen in het Zakkendragershuisje, net zoals de zwarte plank waarop de uitkomsten van de ‘smak’ werden geschreven! De laatste zakkendragers hebben tot 1943 bij Van Nelle gewerkt, toen namen hijskranen hun werk over. Tot 2007 zat er een tingieterij in het Zakkendragershuisje. Nu wordt het Zakkendragershuisje gebruikt voor exposities en kleine evenementen.

Het Zakkendragershuisje voor iedereen!
In 2017 opende de Het Zakkendragershuisje haar deuren als thuisplaats voor theatergroep Drijfzand, een nieuw theater met een kleine zaal voor 30 mensen en een ruime foyer met expositieruimte. Het Zakkendragershuisje wil verbinden en brengt Rotterdammers samen door o.a. theaterbeleving. Bij ons vindt er een dialoog plaats tussen bewoners, kunstenaars en publiek, we hebben daarom een veelzijdige programmering. Het Zakkendragershuisje is ook een opstap voor professionele jonge theatermakers en acteurs op weg naar een zelfstandig bestaan. Onze bezoekers maken in Het Zakkendragershuisje op een laagdrempelige manier kennis met verrassende en verschillende kunst(vormen) en een plek van verbinding, verwondering en verrassing in Delfshaven.

Programma Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag kunt u de try-outs van dinershow ‘Pelgrimsdiner’ bijwonen, opgevoerd in het kader van het festival Wonderlijk Delfshaven. Voor deze Try-outs en het bezoek aan het Zakkendragershuisje heeft u een (betaalde) reservering nodig. Zie onze activiteitenpagina.

Monument informatie

Bouwjaar
1653
Catalogus
10
Adres
  • Voorstraat 13
  • Delfshaven
  • Rotterdam

Gerelateerde activiteiten