OMD2021
Menu

HBU-gebouw / Erasmushuis

let op!!! Deze activiteit is wegens ziekte van de gids helaas geannuleerd. Wij zijn door  de organisator van deze rondleiding, Borrelbar Florijn, hiervan niet op de hoogte gesteld. Er hebben dus helaas mensen voor een dichte deur gestaan; dit spijt ons enorm! Wij hopen dat u alsnog een fijn Monumentendag heeft gehad.

Het Kantoorgebouw Erasmushuis – ook bekend als het HBU-gebouw door de vestiging van de Hollandse Bank Unie aan de oostzijde van de Coolsingel, werd gebouwd in 1939-1940 in functionalistische stijl en naar ontwerp van W.M. Dudok. Met enkele andere gebouwen in het centrum van Rotterdam heeft dit gebouw de bombardementen van de meidagen 1940 overleefd.Op de begane grond aan de Coolsingel bevindt zich een halfronde uitbouw naar ontwerp van B. Kraaijvanger, gerealiseerd in 1986.

Het kantoorgebouw heeft twaalf bouwlagen en een kelderverdieping (met kluis). Het gebouw heeft een betonskelet bekleed met wit geglazuurde baksteen (in Noors verband gemetseld) boven een zwart marmeren plint. Oorspronkelijk waren alle vensters gevat in dunne stalen profielen. De vier gevels van de hoogbouw zijn alle verschillend. De westgevel, aan de Coolsingel, bevat op de begane grond links de representatieve hoofdingang, met marmeren trap naar deuren met goudkleurig geanodiseerd aluminium profielen. De hal op de begane grond is bekleed met wit marmer. Toegankelijk via draaideur van glas in goudkleurig geanodiseerd aluminium. Van dit zelfde materiaal zijn ook, onder andere, de trapleuningen. De gevel bevat verder per verdieping een betonnen balkon waarachter een rechthoekige vensterpartij en deur met een klein rond raam. De balkons kragen iets uit over de noordelijke hoek en beslaan ongeveer drie vijfde van de gevel.

De gevel wordt beëindigd door een strakke, licht uitkragende lijst die wordt bekroond door de letters ‘HBU’. De noordelijke gevel, aan de Bulgersteyn, wordt gekenmerkt door een doorlopende erker waar trappen, liften en hallen in zijn opgenomen. Deze erker reikt tot één verdieping boven de daklijn en vormt een krachtig verticaal element in de gevel. Op de begane grond bevindt zich hier de dienstingang met gebogen luifel waarop met ijzeren letters het woord ‘Erasmushuis’.

COOL Wijnfestival
Ga op een rondleiding door het gebouw (vrije inloop, reserveren niet nodig) en bezoek het COOL Wijnfestival Rotterdam, georganiseerd door Borrelbar Florijn, gevestigd in het HBU-gebouw en het restaurant van Het Schielandshuis.

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 12:00 tot 17:00
zondag 12:00 tot 17:00
Bouwjaar
1939
Adres
Coolsingel 104
3011AG Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Rondleiding en festival in Erasmushuis / HBU-gebouw

let op!!! Deze activiteit is wegens ziekte van de gids helaas geannuleerd. Wij zijn door  de organisator van deze rondleiding, Borrelbar Florijn, hier...