OMD2021
Menu

H. Lambertuskerk

De huidige Sint Lambertuskerk stamt uit de negentiende eeuw. De geschiedenis van de parochie gaat veel verder terug: reeds in 1270 moet in deze omgeving een kerk gestaan hebben. In 1802 werd de herberg “de Gouden Leeuw” aangekocht. Hier werd een kerk, een schuilkerk, gebouwd ter vervanging van het kerkje aan de Veenweg. De plaats van dit kerkje wordt door de Pelikaan in het Kralingse Bos aangegeven. In 1830 werd de nieuwe kerk uitgebreid, maar bleek in de tweede helft van de negentiende eeuw toch te klein voor het groeiende aantal parochianen. In 1875 werd de opdracht voor de bouw van een nieuw kerkgebouw verleend aan E.J. Margry, slechts 34 jaar oud en reeds een van de vooraanstaande architecten van die tijd. Hij was een leerling van de beroemde architect P.H.J. Cuypers. Het nieuwe, neogotische kerkgebouw werd op 26 juni 1878 door de bisschop van Haarlem, mgr. Snickers, plechtig geconsacreerd. In het kerkportaal herinnert de gedenksteen op de linkerzijmuur aan deze gebeurtenis.

Nadat Kralingen in 1895 door Rotterdam was geannexeerd, werd het een woonwijk voor begoede Rotterdammers. Dankzij de welstand van de parochie kon pastoor Damen grote bedragen besteden aan de verfraaiing van de kerk. Zo werd de Kruisweg, opgezet door de Vlaming F. van Beers, voltooid. Het Mariabeeld links van het hoogaltaar en de beelden van Maria en Jozef rechts zijn restanten van twee altaren, toegewijd aan Maria en aan de Heilige Familie, aan de kerk geschonken. Op het hoogaltaar zelf verrees de bovenbouw uit Caensteen met het tabernakel. In 1900 kreeg de kerk het huidige orgel, gebouwd door de firma Maarschalkerweerd & Zoon in Utrecht.

In 1903 werd ter gelegenheid van het koperen jubileum van pastoor Damen het interieur van de kerk beschilderd. Aan deze pastoor herinnert de gedenksteen rechts achterin de kerk. In de twintiger jaren werden onder pastoor Haver opnieuw veranderingen en verbeteringen aangebracht. Men bouwde de zijbeuken uit en vergrootte de kapellen van het Heilig Hart (links) en van Sint Antonius (rechts). Het wandmozaïek in deze kapel is van de Haarlemse kunstenaar Lourijsen en werd in 1928 door de parochianen geschonken voor het gouden jubileum van de consecratie van de kerk. Enkele jaren later werd rond het hoogaltaar een groene marmeren wand aangebracht met aan de linkerkant een nis voor het bewaren van relikwieën.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name tijdens het bombardement van 14 mei 1940, bleef de kerk gespaard. Wel werden de twee kerkklokken naar Duitsland gebracht. In 1947 schonken de parochianen twee nieuwe klokken. In 1956 werden de ramen van nieuw glas-in-lood voorzien met symbolische voorstellingen van de zeven sacramenten en de vier evangelisten.

Kortom: er is heel veel te bewonderen in deze neo-gotische katholieke kerk in Kralingen, kom het vooral bekijken!

Rondleiding
Op zaterdag kunt u tussen 10 en 17 uur op verzoek een rondleiding, gegeven door vrijwilligers, volgen. Ook is er gelegenheid een kaars op te steken in verschillende kapellen. Vrije inloop, u hoeft hiervoor niet te reserveren.

 

 

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 17:00
Bouwjaar
1878
Type
Kerk
Architecten
Evert Margry
Adres
Oostzeedijk Beneden 1
3062VJ Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

De Geheimen van het Maarschalkerweerdorgel - orgelconcert in de H. Lambertuskerk

Organist Eric Koevoets neemt de bezoeker mee in de geheime klankwereld van het poëtische Maarschalkerweerdorgel uit 1900. Het start om 14:00 uur en de...