OMD2022
Menu

Gemeenlandshuis Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

LET OP: ALLEEN TE BEZOEKEN MET RESERVERING

Karakteristiek en typisch naoorlogs gebouw op een prominente plek aan de Maasboulevard. Ontworpen door Kraaijvanger Architecten. Andere bekende gebouwen uit deze periode van Kraaijvanger in Rotterdam zijn bijvoorbeeld De Doelen, Stationspostkantoor, het Holbeinhuis en de Steigerkerk. Onze enthousiaste archivaris leidt u rond langs enkele markante elementen in het gebouw, zoals het glas in betonreliëf van Ger van Iersel, de gevelbetonreliëf van Adrie Blok. Ook nemen we een kijkje op het dak, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de Nieuwe Maas met de Rotterdamse skyline. Ook mooi om te zien is de authentieke dijkgraafkamer.
Het Gemeenlandshuis is nog altijd het hoofdkantoor van hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en wordt ook wel ‘Het Fundament’ genoemd.

Dit gebouw is onderdeel van het Post ’65 programma van de OMD Rotterdam waarbij we extra aandacht geven aan gebouwen uit de periode 1965 tot 1990. Met name in een wederopbouwstad als Rotterdam kunnen we onszelf afvragen wat de efgoedwaarde is van de vele relatief jonge gebouwen. Zowel in Nederland als in het buitenland belanden gebouwen van slechts 50 à 60 jaar oud regelmatig op de slooplijst. Op welke wijze kunnen karakteristieke architectuur en stedenbouw uit de periode 1965-1990 behouden blijven, worden verduurzaamd en/of worden getransformeerd?

Toegang tot het monument
Reservering is verplicht, maar de toegang is gratis!

Reserveren doe je hier!

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:30 tot 14:30
Bouwjaar
1966
Adres
Maasboulevard 123
3063GK Rotterdam
Website