OMD2021
Menu

Fenixloods II

Op Katendrecht verrijst in 1923 de San Franciscoloods. Deze enorme havenloods – een constructie van gewapend beton, met karakteristieke ramen en stevige kolommen – is op dat moment de grootste loods ter wereld. Nadat in 1944 de kades bij de loods door de bezetter worden opgeblazen en in 1950 in ook nog een brand woedt in het midden van het gebouw, wordt de loods opgesplitst en herbouwd in twee afzonderlijke gebouwen: Fenixloodsen I en II. De naam verwijst naar de fenix, het mythologische dier dat uit de as herrijst.

Op de kades rondom de Fenixloods II is het vanaf eind negentiende eeuw een komen en gaan van mensen. Miljoenen landverhuizers, afkomstig uit allerlei plekken in Europa, vertrekken vanaf de Rotterdamse haven naar de andere kant van de wereld. Vele anderen komen in Rotterdam aan. Op deze plek, waar voor miljoenen mensen een onbekende toekomst begon, opent over een aantal jaar FENIX. In de Fenixloods II zal FENIX met hedendaagse kunst, historische objecten en fotografie verhalen van vertrek en aankomst vertellen. Verhalen van gisteren, vandaag en morgen.

De Fenixloods II wordt de komende tijd grootscheeps gerestaureerd. Aan de historische havenloods wordt bovendien een panoramisch uitzichtpunt, ontworpen het Chinese architectenbureau MAD Architects, toegevoegd. In 2024 openen de deuren van FENIX

Wilt u zeker zijn van een plekje reserveer dan voor een van de tijdsloten. U kunt ook spontaan langskomen; als het tijdslot niet vol blijkt kunt u gewoon naar binnen.

 

 

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 17:00
zondag 10:00 tot 17:00
Bouwjaar
1923
Architecten
C.N. van Goor
MAD Architects
Adres
Paul Nijghkade
3072AN Rotterdam
Website