OMD2022
Menu

Doopsgezinde kerk

De Doopsgezinde kerk verloor net als vele andere kerkgenootschappen haar gebouw tijdens het bombardement van mei 1940. De nieuwbouw werd voortvarend aangepakt. Al tijdens de oorlogsjaren werd een prijsvraag uitgeschreven voor een locatie op het voormalige diergaardeterrein. In 1948 maken de winnaars van de prijsvraag, de architecten Simon van Woerden en Gerrit Kuiper, een nieuw ontwerp voor de huidige locatie. Op advies van Frits Eschauzier en Willem van Tijen wordt het voorstel van Kuiper gekozen. Het gebouw is tussen oktober 1950 en december 1951 gerealiseerd. Vlak voor kerst wordt de nieuwe kerk in gebruik genomen.

In het najaar van 2022 start de transformatie van de laatste Doopsgezinde kerk in Rotterdam tot een dynamische plek voor jeugdorkesten en -koren, de Muziekwerf.

Bekijk de kerkzaal met het orgel uit 1954 dat passend bij de architectuur en de akoestiek is ontworpen. Er zijn beelden te zien van de geschiedenis van de kerk en het ontwerp van Powerhouse architecten voor de verbouwing tot Muziekwerf. Loop vervolgens naar het bijgebouw waar u de originele bouwtekeningen en een maquette van de prijsvraag uit 1943 en 1948 kunt zien. Via de trap komt u op de verdieping en de bovenzaal met het zeshoekig gebrandschilderde raam.

Toegang tot het monument
vrije te bezoeken

Programma
In samenwerking met OMI (Dag van de Architectuur) zijn er tussen Citykerk Het Steiger en de Doopsgezinde kerk rondleidingen door het Laurenskwartier. Tussen de twee rondleidingen door is er een concert in de Doopsgezinde kerk/Muziekwerf.

Meewandelen met Paul Groenendijk tussen Citykerk Het Steiger en de Doopsgezinde kerk? Lees meer en reserveer hier.

Meewandelen met Ferrie Weeda tussen de Doopsgezinde kerk en Citykerk Het Steiger. Lees meer en reserveer hier.

Lees hier meer over het concert van componist en architect Murat Ali Cengiz in de Muziekwerf.

Attentie bezoekers
– De begane grond is rolstoeltoegankelijk.
– De verdieping is via trappen te bereiken.
– Er is geen personenlift aanwezig in het pand.

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 10:00 tot 16:00
Bouwjaar
1951
Type
Kerk
Adres
Noordmolenwerf 1
3011AK Rotterdam