OMD2021
Menu

De Heilige Familiekerk

Begin twintigste eeuw zorgen stadsuitbreidingen buiten de Schie- en Rottekade voor een flinke toename van de katholieke bevolking. Katholiek Rotterdam kan destijds terecht in de houten Noordkerk, iets ten noordwesten van de huidige Heilige Familiekerk. Echter, de alsmaar groeiende kerkgemeenschap behoeft in de daaropvolgende jaren een nieuw gebedshuis. Het toenmalige kerkbestuur vraagt in 1922 toestemming voor de aankoop van gemeentegrond om daarop een pastorie en scholen te kunnen bouwen. Bij de nieuwe, definitieve kerk is gestreefd naar een maximaal aantal bruikbare plaatsen en een geringe kubieke inhoud om de bouwkosten te beperken. Het resultaat is een kruiskerk in expressionistische stijl met een kleine toren naast het noordelijk transept.

Kenmerkend voor het expressionisme van Cuypers, is dat zij gebouwen ontwierpen als Gesamtkunstwerk. Cuypers ontwierp het interieur en enkele versieringen zoals een credenstafel, de glas-in-loodramen, een godslamp en een kaarsenstandaard. De kerk werd samen met de pastorie ontworpen, maar aan de bouw van de pastorie gingen nog enkele jaren vooraf. De pastorie draagt daarom ‘kenmerken van den naoorlogstyd’, wat betekent dat er gestreefd werd naar een geringe inhoud, een centrale verdeling, geringe verdiepingshoogte en minimumafmetingen van de kamers.

In 1982 was de kerk te groot geworden voor het teruglopend aantal gelovigen. De kerk werd verbouwd, waarbij de eerste traveeën van het schip werden omgevormd tot een buurthuis. Bij deze verbouwing werd het fraaie drie-klaviersorgel van de bovengalerij naar beneden verplaatst. In 2013 werd bekend dat het orgel behouden zou worden en een plaats zou krijgen in de St. Laurenskerk. De rest van het kerkgebouw werd tot 2007 gebruikt door de Heilige Familieparochie, die dat jaar opging in de nieuw opgerichte Sint Franciscus- en Claraparochie. Wegens verder teruglopend kerkbezoek werd de Heilige Familiekerk op 15 juni 2008 gesloten.

De Heilige Familiekerk is zowel op zaterdag als zondag open voor bezoekers. U wordt verwelkomd met een kopje thee of koffie, waarna het u vrij staat de kerk van binnenuit door te struinen. Het atelier werkt aan doorlopend interactief dagprogramma waarin kunst en expressie centraal staan. Te denken valt aan schilderactiviteiten. Leuk voor de kinderen is boven de 32 meter hoge schommel in het midden van de kerk.

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 12:00 tot 17:00
zondag 12:00 tot 17:00
Bouwjaar
1926
Architecten
Jos Cuypers
Pierre Cuypers
Adres
Nootdorpstraat 4
3037BM Rotterdam

Gerelateerde activiteiten

Rondleiding in De Heilige Familiekerk

Tijdens een rondleiding van circa 15 minuten nemen we u mee in de historie van het gebouw, de bouwstijl en huidige bestemming als atelier. De rondleid...