OMD2021
Menu

Chabot Museum Rotterdam

Het Chabot Museum huist sinds 1993 in een van de mooiste villa’s van Rotterdam aan het bruisende Museumpark: een monumentale witte villa uit de tijd van het Nieuwe Bouwen (1938). De villa is een ontwerp uit 1938 van de architect G.W. Baas, die daarvoor vele jaren werkte  bij het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt (bekend van o.a. de Van Nellefabriek, Stadion Feijenoord en Huis Sonneveld in Rotterdam). Baas liet de uitvoering van de bouw over aan L. Stokla toen hij werd aangesteld als coördinator van de bouw van het Kröller-Müller Museum op De Hoge Veluwe.

De villa in modernistische stijl is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis, in opdracht van de familie Kraaijeveld. Kenmerkend voor het huis zijn de lichte ruimten, de openheid naar de tuin en het unieke zicht op de omgeving van het Museumpark. De tuinen van het Chabot Museum en de overige Museumpark villa’s vormen een groene oase in het centrum van de stad, waar de bijzondere Rotterdamse architectuur uit de periode van het internationale Nieuwe Bouwen opnieuw kan worden beleefd.

Tegenwoordig beleef je in de lichte open ruimtes van het Chabot Museum voor internationaal expressionisme kunst, in alle rust. Oog in oog met de monumentale werken van Hendrik (Henk) Chabot (1894-1949), zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten. Een intieme kunstbeleving op wereldniveau. Je kan hier ook terecht voor rondleidingen door de Van Nellefabriek en langs de Museumparkvilla’s.

Tentoonstelling Het Rotte Land
Ode aan de Rotte en het landschap met werken van Henk Chabot, Marjolijn van den Assem, Florette Dijkstra, Mai v Oers, Observatorium, in het kader van 750 jaar Dam in de Rotte. We zien Chabot als schilder en tekenaar van de Rotte, als schilder van de jaargetijden, maar ook als schilder die het bombardement op Rotterdam vanuit zijn dijkwoning en atelier aan de Rotte indringend heeft verbeeld. Een overzicht van de schilderijen die Chabot heeft gemaakt in zijn atelier aan de rivier de Rotte.

Florette Dijkstra reflecteert in een serie nieuwe tekeningen op (de plek van) het atelier van Chabot aan de Rotte. Daarnaast tonen Marjolijn van den Assem en Mai van Oers een inspirerende ingang in de wereld van de verbeelding die heerst in het kunstenaarsatelier en gaan daarmee een relatie aan met het werk dat ontstond in het atelier van hun collega Henk Chabot. Kunstenaarsgroep Observatorium verkent mogelijke toekomstscenario’s voor het ‘Land van Chabot’. Waar de schilder Henk Chabot landerijen, rivier en wolkenluchten schilderde, is een snelwegtunnel in aanleg. Een pleidooi voor een beschermd vergezicht als eerbetoon aan de kunstenaar.

Monument informatie

Openingstijden
zaterdag 11:00 tot 17:00
zondag 12:00 tot 17:00
Bouwjaar
1938
Type
Museum
Architecten
Gerrit Willem Baas
Leonard Stokla
Adres
Chabot Museum Rotterdam
3015CB Rotterdam
Website

Gerelateerde activiteiten

Rondleiding Van Nelle in de koloniale tijd

Van Nelle in de koloniale tijd - preview De meeste mensen kennen de Van Nelle Fabriek natuurlijk vanwege het baanbrekende ontwerp van het Van Nelle...