OMD2021
Menu

Rondleiding Tuindorpen Rotterdam-Zuid, Stulemeijer II- Vreewijk

Rondleiding Tuindorpen Rotterdam-Zuid, Stulemeijer II- Vreewijk

Rotterdam-Zuid is de kraamkamer van de experimentele volkshuisvesting in Nederland. Aan het begin van de twintigste eeuw werden op Rotterdam-Zuid verschillende typen tuin- en betondorpen uit de grond gestampt om aan de vraag naar goede en betaalbare woningen te kunnen voldoen. Ongeveer 100 jaar later levert dat een fascinerend tijdsbeeld op.

Tijdens het weekend van de Open Monumentendag worden er verschillende combinatiewandelingen georganiseerd om deze unieke wijken beter te leren kennen:

Stulemeijer II – tuindorp Vreewijk

Deze combinatiewandeling toont de veelzijdigheid aan opvattingen over bouwen voor ‘laag betaalden’, de mensen die te weinig verdienden om zelf in hun woonbehoefte te voorzien. Tuindorp Vreewijk heeft een status apart in Rotterdam. Deze groene oase in Rotterdam-Zuid, gebouwd volgens de principes van de tuinstad, voorziet al 100 jaar in betaalbare woningen in een aantrekkelijke woonomgeving. Stulemeijer II daarentegen is veel grover van opzet en uitvoer, maar desalniettemin heeft dit woningbouwcomplex en verrassend monumentaal effect.

Verzamelen: Hillevliet 90, Huis van de Wij

De tours zijn gratis, maar worden met veel aandacht, zorg en liefde voor je gemaakt. Wij vragen je zorgvuldig met je reserveerde plek om te gaan. Veel plezier!