OMD2021
Menu

Wandeling Tuin- en betondorpen Rotterdam-Zuid

Op deze wandeling onder leiding van UrbanGuides zie en hoor je alles over de historie van de experimentele tuin- en betondorpen in Rotterdam-Zuid. Laat je verrassen door de kleine dorpjes in de stad, tevens voorbeelden van experimentele woningbouw, én door het vele groen.

Experimentele volkshuisvesting
Rotterdam-Zuid kan wel gezien worden als de kraamkamer van de experimentele volkshuisvesting in Nederland. Sinds het begin van de twintigste eeuw werden er ‘op Zuid’ verschillende typen tuin- en betondorpen uit de grond gestampt om aan de vraag naar geschikte en betaalbare woningen te kunnen voldoen. Ongeveer 100 jaar later levert dat voor de oplettende wandelaar nog altijd een fascinerend tijdsbeeld op. Tijdens Open Monumentendag Rotterdam neemt een gids van UrbanGuides je mee langs de verschillende markante buurten en plaats je ze samen in een bredere historische context. Zo ontdek je al struinend door buurten als De Kossel en Stulemeijer I & II bijzondere voorbeelden van experimentele betonbouw. Ook de modernistische woonwijk de Kiefhoek – door architect J.J.P. Oud ontworpen naar de principes van licht, lucht en ruimte – is een opmerkelijke gezicht. Wie dit vergelijkt met de vroeg 20ste eeuwse bebouwing elders op Zuid kan bijna niet geloven dat deze architectuur in nagenoeg dezelfde tijd en stad is ontstaan. Al met al een verrassende wandeltour die zeer geschikt is voor diegene die de Rotterdamse architectuur van een andere kant wil leren kennen.

Startpunt:
Hillevliet 90

We stellen de activiteiten met zorg samen en bieden ze gratis aan. Bovendien zijn de groepen dit jaar kleiner, dus schaars. Ga daarom alsjeblieft zorgvuldig met de reservering om.

Let op: je reservering is pas definitief bij een bevestigingsmail in je inbox. Zie je die niet? Dan misschien in je spam. 

Activiteit reserveren

Prijs: gratis

Duur: 120 minuten

Helaas geen plekken meer beschikbaar

Gerelateerde Monumenten

Museumwoning Tuindorp Vreewijk

De Museumwoning Lede 40 geeft een uniek beeld van het oorspronkelijke Tuindorp Vreewijk aan het begin van de twintigste eeuw. De laatste bewoner op  d...