OMD2021
Menu

Performance kunstenaar Michiel Huijben in kunstinstituut Melly

In 2020 kreeg beeldend kunstenaar Michiel Huijben de opdracht onderzoek te doen naar het ontwerp van het gebouw van Melly aan de Witte de Withstraat, tegen de achtergrond van het laat negentiende-eeuwse debat over een ‘officiële’ nationale stijl. Ons eigen gebouw werd ontworpen door de stadsarchitect C.B. van der Tak en werd in de jaren 1870 opgeleverd als hogereburgerschool voor meisjes. Op deze avond is het publiek welkom om te genieten van Eerste akte van een tweedelige voorstelling die Huijben’s onderzoek en installatie activeert.

De Eerste Akte gaat uit van het specifieke karakter van de buitenkant van het gebouw. Het verhaal begint met 3D-scans van ornamentele sculpturen van de voorgevel van het instituut, en zoomt daarna uit naar de omringende stad via andere voorbeelden van negentiende-eeuwse architectuur in Rotterdam. Deze ornamenten kunnen worden gezien als personages, sculpturen, of simpelweg als figuranten in het debat over een nationale architectuurstijl. Huijben zal deze stukken op verschillende tijdstippen gebruiken voor een live performance; op een video is te zien hoe de kunstenaar hiervoor aan het repeteren is.

De Tweede Akte zal plaatsvinden rond een denkbeeldige plattegrond van het interieur waarin is weergegeven hoe het gebouw oorspronkelijk werd gebruikt. Door middel van archieffoto’s en herinterpretaties van ruimtelijke opstellingen en bouwtekeningen, gaat het verhaal vervolgens in op de openheid van de ruimtes, natuurlijk licht, en de eisen die rond het begin van de twintigste eeuw werden gesteld aan onderwijsarchitectuur. De live performance van de kunstenaar zal later ook te zien zijn als video.

We stellen de activiteiten met zorg samen en bieden ze gratis aan. Bovendien zijn de groepen dit jaar kleiner, dus schaars. Ga daarom alsjeblieft zorgvuldig met de reservering om.

Activiteit reserveren

Gerelateerde Monumenten

Kunstinstituut Melly

Dit gebouw, ontworpen door C.B. van den Tak, werd in 1872-74 gebouwd als Hogere Burgerschool (HBS). Het heeft diverse verbouwingen ondergaan, waaronde...